Kukbuk
Kukbuk

Sernik na zimno z mango i marakują

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: fit
typ posiłku: deser
twaróg półtłusty trzykrotnie mielony
100 g
jogurt naturalny gęsty
2 duże łyżki
miód pszczeli
1 łyżeczka
ziarna wanilii
¼ laski
marakuja
1 sztuka
mango
¼ sztuki
płatki migdałowe
1 łyżka

Przepis z książki Violi Urban "Dieta na wynos"

krok 1

Twaróg dokładnie miksujemy z jogurtem, miodem i wanilią. Dodajemy miąższ marakui i mieszamy. Masę serową umieszczamy w słoiczku.

Na wierzch nakładamy mus z mango i płatki migdałowe lekko podprażone na suchej patelni.

Porady #OkiemDietetyka

– Aby ułatwić sobie zadanie, sięgnijcie po zmielony twaróg. Dobry będzie też serek homogenizowany naturalny lub twaróg przeznaczony do sernika. W zależności od konsystencji wybranego produktu użyjcie odpowiedniej ilości jogurtu naturalnego.

– „Sernik” wzbogacicie chrupiącą posypką, np. ze zmiksowanych orzechów i płatków. Sprawdzi się też domowa granola lub musli z dobrym składem.

– Mango możecie zamienić na prażone jabłka, mus z malin, powidła śliwkowe, purée z moreli lub brzoskwini, a całość polać pastą sezamową wymieszaną z miodem.

– Jeśli ograniczacie cukier, zrezygnujcie z miodu i posłodźcie twarożek płynną stewią.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 337 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 31 g
Błonnik: 5 g

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!