Sałatki można jeść o każdej porze dnia i roku. I choć dobrze wiemy, że zimą o świeże warzywa i owoce trudniej niż latem, to nie powód, by od razu rezygnować z miski pełnej witamin i smaku. Sałatę zamieniamy na rukolę czy szpinak, a dostępne cały rok warzywa korzeniowe łączymy z sycącymi orzechami i suszonymi owocami. Tak przygotowane sałatki można z powodzeniem zabrać jako pełnowartościowy lunch lub obiad do pracy. Sprawdźcie, jak zrobić nie tylko dietetyczne sałatki zimowe.
6 przepisów na zimowe sałatki
Niedostatek owoców i warzyw rekompensujemy orzechami, a do sosu dodajemy odrobinę miodu. Jakie sałatki smakują najlepiej w zimowe wieczory?
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Lekka sałatka z marchewki i makaronu ryżowego
Idealna propozycja na szybką przekąskę albo dodatek do dania głównego. Nie dajcie się zwieść – ta sałatka tylko wydaje się niepozorna. Pomidory w połączeniu z olejem sezamowym i orzechową oliwą gwarantują moc umami, a imbir z czosnkiem rozgrzeją i pobudzą umysł oraz ciało. Taką sałatkę możemy jeść cały rok.
Sprawdź przepis na sałatkę z marchewki i makaronu ryżowego >>
Sałatka z pieczonej marchewki w marynacie imbirowej z kozim serem i orzechami laskowymi
Ta sałatka aż eksploduje bogactwem smaków. Słodycz marchewki i miodu świetnie przełamuje ostrość imbiru, czosnku i chili. Do tego delikatny, słony kozi ser i otrzymujemy wręcz lunch doskonały. Nie zapomnijcie tylko o orzechach i żurawinie, które nadadzą daniu chrupkość i sprawią, że posiłek będzie jeszcze przyjemniejszy.
Sprawdź przepis a sałątke z pieczonej marchewki z kozim serem i orzechami laskowymi >>
Sałatka z soczewicy i pieczonej marchewki
Zimą, gdy poranki są ciemne i ponure, potrzebujemy sporej dawki energii i motywacji. Wtedy świetnie sprawdza się soczewica, która w towarzystwie marchewki, kurkumy i imbiru nie ma sobie równych. Do tego papryka i cukinia – i mamy gotową pyszną i pełnowartościową sałatkę, którą możemy zabrać do pracy. A żeby sałatka smakowała i wyglądała lepiej, składniki w słoiku polecamy ułożyć warstwami.
Sprawdź przepis na sałatkę z soczewicy i pieczonej marchewki >>
Sałatka z pieczonych warzyw z fetą
Warzywa korzeniowe to zimą najlepsza baza sycących i zdrowych sałatek. W tej wersji polecamy marchew i pietruszkę upiec razem z dynią. Dzięki temu wydobędziecie z warzyw umami. Nie przejmujcie się, jeśli trochę za bardzo spieczecie warzywa – tak nabiorą słodkości i głębokiego smaku.
Sałatka z rukoli z gruszką, gorgonzolą i chrupiącym kurczakiem
Chrupiący kurczak w panko najlepiej łączy się ze słodką gruszką i z ostrą gorgonzolą. By danie nabrało jeszcze więcej charakteru, wymieszajcie składniki z rukolą, która daje przyjemny orzechowy posmak. Taka sałatka nie tylko nasyci, ale również dogodzi nawet największym, kulinarnym smakoszom.
Sprawdź przepis na sałatkę z rukoli z gruszką, gorgonzolą i kurczakiem >>
Sałatka ze szpinaku z żółtym burakiem, ciecierzycą i mandarynką
Burak to wyjątkowo wdzięczne warzywo. Można z niego zrobić carpaccio (sprawdź przepis na najlepsze wegetariańskie carpaccio z buraka >>), tatara, a nawet brownie. Do tego jest zdrowy i ma w sobie moc wartościowych witamin i składników odżywczych. W tej wersji polecamy sięgnąć po jego żółtą odmianę i ją upiec. Tak przygotowany burak świetnie łączy się z delikatnym szpinakiem i ze słodką, orzeźwiającą mandarynką.
Sprawdź przepis na sałatkę ze szpinaku z żółtym burakiem, ciecierzycą i mandarynką >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?