Kukbuk
Kukbuk
Zimowe sałaty. Sałatka z rukoli z gruszką, gorgonzolą i chrupiącym kurczakiem (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z rukoli z gruszką, gorgonzolą i chrupiącym kurczakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
pierś kurczaka
200 g
sól
szczypta
czarny pieprz
szczypta
panko
50 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
mąka
30 g
masło
40 g
rukola
100 g
gruszka
1 sztuka
Dressing:
musztarda diżońska
2 łyżeczki
oliwa
4 łyżki
miód
1 łyżeczka
ocet cydrowy
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
sól
do smaku
czarny pieprz
do smaku
Do podania:
gorgonzola
50 g
suszona żurawina
30 g
orzechy laskowe
30 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Kurczaka oczyszczamy z błon. Jeśli pierś jest gruba, przekrawamy ją na pół, jeśli nie – jedynie lekko rozbijamy. Oprószamy mięso solą i pieprzem. W jednej misce przygotowujemy panko, w drugiej roztrzepujemy jajko, a do trzeciej wsypujemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku i panko. Smażymy na maśle z obu stron do momentu, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

krok 2

Rukolę myjemy i osuszamy. Gruszkę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w plasterki. W miseczce łączymy wszystkie składniki dressingu.

krok 3

Na talerzu układamy rukolę i gruszkę, posypujemy pokruszoną gorgonzolą, żurawiną i orzechami. Polewamy sosem i dopiero wtedy na wierzchu układamy pokrojoną w paski pierś kurczaka. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk