Kukbuk
Kukbuk

Poczuj, że z kawą możesz wszystko

Kawa może spełniać różne funkcje – ta poranna pomaga się obudzić, a popołudniowa miło spędzić czas ze znajomymi.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: Jessica Nadziejko

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Rozmowy w gronie najbliższych – o rzeczach poważnych, jak i błahych, o konkretach, ale też na niewiele wnoszące tematy. Swobodna atmosfera do niczego nie zobowiązuje, ale warto delikatnie ją podkręcić, najlepiej czymś pysznym do jedzenia i picia. Popołudniowe spotkania nie rządzą się żadnymi kulinarnymi prawami, bo możemy zaprosić znajomych zarówno na późne śniadanie, które niepostrzeżenie zmieni się w obiad, jak i przekąski w stylu finger food.

Może być wytrawnie, ale i na słodko. Spotkanie zasiadane przy stole, ale i podsiadane gdziekolwiek – pełna dowolność. Podobnie w temacie serwowanych napojów, choć zawsze w takich towarzyskich okolicznościach idealnie odnajduje się kawa, która może być również jednym ze składników serwowanych dań. Jej zdolności adaptacyjno-socjalizacyjne znane są nie od dziś. Są tylko dwa warunki – musi być starannie przygotowana z ziaren bardzo wysokiej jakości.

Mistrzostwo smaku można uzyskać jedynie wspomagając się odpowiednim ekspresem. Idealnym wyborem będzie automatyczny ekspres EQ900 plus, który dzięki inteligentnym technologiom zapewnia doskonały balans pomiędzy kawą, wodą, temperaturą i ciśnieniem oraz pozwala wydobyć z każdego ziarna maksimum aromatu i smaku. Istotnym ułatwieniem jest automatyczne czyszczenie i odkamienianie, które uruchamia się tylko wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba i tylko wtedy, gdy urządzenie nie jest używane. Specjalne wkłady, wystarczające na dziewięć miesięcy, przechowywane są w urządzeniu.

Coś nam się wydaje, że smak kawy przygotowanej w tym ekspresie szybko stanie się jednym z tematów waszego spotkania. Podobnie jak nieoczywiste dania z jej wykorzystaniem, bo to właśnie kawa z ekspresu Siemens EQ900 plus zainspirowała nas do stworzenia tych niecodziennych połączeń. Kawa w kuchni tex-mex? Proszę bardzo. Gorący napar w połączeniu z gorgonzolą? A jakże! Zapraszamy na kawową ucztę.

Chili con carne z kawą

Jedno ze sztandarowych dań kuchni tex-mex, co do którego pochodzenia nie ma jasności, ale są tacy, którzy przypisują recepturę... duchowi. Choć trzeba przyznać, że tenże nie był precyzyjny w swoich wskazówkach, bo poza mięsem, papryka, fasolą, pomidorami i kminem jest spory margines dla innych składników. Zatem skoro tak, to my dodajemy mocne ristretto.

Sprawdź przepis na chili con carne z kawą >>

Labneh z burakami i pomarańczami

Kremowy serek z cytrusową nutą zyskuje coraz większą popularność głównie za sprawą swojej towarzyskości. Paruje się z każdym dowolnym składnikiem, może być bazą, ale i głównym aktorem dowolnej potrawy. W naszej propozycji otula buraki. I to dwa rodzaje buraków, bo jedne pieczone, a drugie marynowane. Z espresso macchiato sprawdzi się idealnie.

Wypróbuj przepis na labneh z burakami i pomarańczami >>

Sernik cappuccino

Ile rodzajów serników, tylu rodzajowych entuzjastów. Nowojorski, baskijski, wiedeński, na zimno, gotowany, z rodzynkami i bez – można tak wymieniać bez końca. Jedno, co się nie zmienia, to status tej słodkości, która wciąż pozostaje na cukierniczym topie. Nic dziwnego, że powstaje tyle wariacji. Może sernik w kawową nutą nie jest niczym zaskakującym, ale ten smak wywołuje błogość.

Zobacz przepis na sernik cappuccino >>

Galette z gorgonzolą, gruszką i miodem

Bazą tego dania jest chrupiący placek o umownie zaokrąglonych kształtach z grubymi brzegami, charakterystyczny dla kuchni francuskiej. Dowolność w doborze dodatków sprawia, że sprawdza się zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Albo i takiej, i takiej – jak w naszej propozycji. Kremowość i lekka pikantność gorgonzoli balansują słodycz gruszki i miodu. Do popołudniowej kawy jak znalazł.

Wypróbuj przepis na galette z gorgonzolą, gruszką i miodem >>

Kanapka z pulled pork i sosem barbecue z kawą

Pulled, czyli szarpany. A szarpać można prawie wszystko – kurczaka, wołowinę, wieprzowinę, ale i chlebowiec czy boczniaki. Jednak najbardziej popularna wersja to ta na bazie łopatki ze świni. Łopatki długo i wolno gotowanej, bo właśnie w obróbce tkwi jej sekret. I dodatkach – najczęściej bułce z sosem, najlepiej barbecue, który wzbogacony kawą urzeka głębią smaku.

Sprawdź przepis na kanapka z pulled pork i sosem barbecue z kawą >>

Przepisy inspirowane są kawą z ekspresu Siemens z linii EQ.

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk