Kukbuk
Kukbuk

Najlepsze desery do mlecznych kaw

Kawa zachwyca – hipnotyzującym aromatem i głębią smaku. Dodatek dobrze spienionego mleka w różnych wariantach i domowych słodkości może subtelnie podbić ten stan.

Tekst: Maja Wójcik

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Puryści powiedzą, że odpowiednio upalone i zmielone ziarna obronią się same – dobry ekspres czy kawiarka wydobędą z kawy całą doskonałość. Nie ma potrzeby psuć tego doznania, dodając cokolwiek. Ziarna kardamonu, whisky, miód czy mleko mogą jedynie zaburzyć idealną harmonię. I tak, i nie – hołdujemy smakowym kanonom, ale czasem pozwalamy sobie na ustępstwa. Trochę przez przekorę, a trochę dla własnej przyjemności. Lubimy mleko, zarówno to pochodzenia zwierzęcego, jak i jego roślinne odpowiedniki i to właśnie ten dodatek sprawi, że nasza kawa odegra główną rolę w popołudniowym słodkim akcencie dnia.

Może się wydawać, że dodanie mleka do kawy to żadna sztuka. Nic bardziej mylnego – zrobienie idealnie gęstej, leciutkiej pianki wymaga spełnienia kilku warunków. Większa zawartość tłuszczu w mleku zwiększa szanse na bardziej kremową pianę. Podobnie temperatura wpływa na to, jak wygląda nasz kawowy dodatek – im większa tym pianka jest gęstsza. A ta to nic innego, jak pęcherzyki powietrza w mleku. Nie można zapominać też o ekspresie, który ma duże znaczenie dla końcowego efektu. Sprawdziliśmy, produkty marki Siemens dają gwarancję pianki idealnej. I to nie tylko w przypadku produktu odzwierzęcego, ale również jego roślinnych zamienników. Lekko wyczuwalna orzechowa nuta, charakterystyczna słodycz i posmak zboża oraz słodkawy i delikatnie ziemisty smak – to cechy pianek uzyskanych odpowiednio z napojów migdałowego, owsianego i sojowego. Nie bez powodu wymienione, bo z tych trzech rodzajów można uzyskać najlepszy efekt – zarówno smakowy, jak i wizualny. I najważniejsze, wykorzystywany produkt musi być świeży i dobrej jakości. No to jeszcze tylko coś słodkiego i możemy cieszyć się chwilą dla siebie.

Mocno czekoladowe ciasteczka z solonym karmelem

I do razu niespodzianka, ciasteczka czekoladowe bez czekolady – o odpowiedni smak zadba kakao – oraz bez cukru, tu honory pełni erytrytol. Niecała godzina i możemy cieszyć się intensywnym smakiem z karmelem, który powstał na bazie suszonych migdałów. Ciasteczka najlepiej smakują lekko ciepłe. Wprost stworzone do zanurzania w mlecznej piance!

Sprawdź przepis na mocno czekoladowe ciasteczka z solonym karmelem >>

Ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

Ta propozycja to hit! Kto raz spróbuje tego ciasta, nie będzie oglądał się na inne. Co sprawia, że ma tak obłędny smak? Gruszki ugotowane w syropie herbacianym? Polewa czekoladowa? A może sam skład ciasta? Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe i wzajemnie się dopełniające. Latte z gęstą pianką migdałową będzie idealnym towarzystwem w tym słodkim występku.

Wypróbuj przepis na ciasto czekoladowe z całymi gruszkami >>

Tort piernikowy

Na sam koniec coś dla wytrwałych. Wprawdzie trochę trzeba się napracować przy tym cieście, ale efekt robi wrażenie. Czego tu nie ma – miód, powidła, alkohol, mascarpone, masło orzechowe, a to i tak tylko niektóre produkty. Przy tej propozycji sprawdzi się mocniejsza kawa – flat white na zwykłym lub roślinnym mleku będzie jak znalazł.

Zobacz przepis na tort piernikowy >>

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk