Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Old Fashioned – przepis na elegancką klasykę

Trudno chyba o koktajl, który byłby bardziej elegancki. Zazwyczaj kojarzy nam się z salonem lub biblioteką, przyciemnionym światłem i siedzącym w fotelu mężczyzną, który w jednej dłoni trzyma cygaro, a w drugiej szklaneczkę z Old Fashioned. Jak zrobić ten koktajl? Sprawdźcie nasz przepis!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Old Fashioned wywodzi się z XIX–wiecznych „whiskey cocktails”, mieszanin alkoholu, cukru, wody i bittersów. Gdy w barach zaczęły pojawiać się coraz bardziej wymyślne miksy, niektórzy goście prosili o „koktajl w starym stylu” — old fashioned cocktail. Tak powstała nazwa, która przetrwała do dziś. Popularność drinkowi przyniósł jednak dopiero XX wiek i kultura amerykańskich barów, a współczesny renesans zawdzięcza… serialowi Mad Men. Don Draper nieczęsto coś tłumaczył, ale wybór Old Fashioned mówił za niego wszystko.

To jeden z tych koktajli, który znajdziemy w menu każdego szanującego się baru. Przepis na Old Fashioned jest bowiem bardzo prosty, a sam drink doczekał się również mnóstwa ciekawych wariantów smakowych.

Co to jest Old Fashioned?

Old Fashioned składa się z zaledwie trzech składników. To koktajl na bazie whiskey, z dodatkiem cukru i angostury. Ponieważ składników jest mało, ważne by były naprawdę wysokiej jakości. Jeśli chodzi o whiskey, najczęściej wybieramy amerykański bourbon lub żytnią. Bourbon będzie bardziej słodki i waniliowy, żytnia whiskey wniesie pikanterię i pieprzne nuty.

Cukier zwykle występuje w Old Fashioned w formie syropu, ale możemy też użyć cukru w kostkach albo wykorzystać cukier brązowy dla ciekawszego smaku. Ważne, żeby słodycz nie dominowała, ma być jedynie przyjemnym akcentem w tle.

Ostatni składnik to bitter. Kilka kropel gorzkiej angostury to standard, który podkręca smak Old Fashioned i sprawia, że drink jest cierpki i mocno wytrawny.

Jak przygotować Old Fashioned? Przepis na koktajl

Old Fashioned robi się bezpośrednio w szklance, nie w shakerze. Wybierzmy niską i szeroką szklankę, taką w której zwykle serwuje się whiskey. Na dno szklanki wlewamy około 10 ml syropu cukrowego i 2–3 dashe angostury. Delikatnie mieszamy. Dodajemy lód – jak największy, najlepiej jedną dużą kostkę. Dolewamy 50–60 ml whiskey i znów mieszamy.

Jak podawać Old Fashioned? Szklankę dekorujemy skórką z pomarańczy, która podkręca aromat whiskey, dzięki olejkom eterycznym. Serwujemy i sączymy powoli, delektując się smakiem.

Klasyka, a może coś innego?

Klasyk klasykiem, ale Old Fashioned świetnie nadaje się do reintepretowania. Spróbujcie na przykład zastąpić whiskey rumem (koktajl będzie bardziej deserowy) lub użyć tequili czy mezcalu (w drinku pojawią się dymne nuty). Można także postawić na brandy – będzie ciekawą alternatywą.

Syrop cukrowy warto z kolei zastąpić na przykład syropem klonowym albo odrobiną ulubionego likieru. Drink będzie miał jeszcze ciekawszy smak.

Śmiało można też przygotować bezalkoholowy Old Fashioned. Na rynku jest dziś dostępnych wiele alternatyw, na przykład bezalkoholowa whiskey. Eksperymentujcie!

Old Fashioned – koktajl ponadczasowy

Old Fashioned jest kwintesencją minimalizmu. Nie ukrywa alkoholu — eksponuje go. Nie udaje tropikalnego drinka ani nie próbuje być koktajlem, który smakuje wszystkim. To drink elegancki, wyrazisty, ponadczasowy.

Najlepiej pić go wieczorem. To drink kontemplacyjny — dobry na długą rozmowę, na zakończenie dnia, na chwilę w fotelu. Pasuje do ciemnej czekolady, cygar (jeżeli ktoś lubi), cięższych deserów. Docenią go zwłaszcza koneserzy. Delektujcie się nim razem z nami!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

Koszyk