Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić dyniowe risotto. Przepis na pyszne i proste risotto (fot. Paulina Czyżewska)

Risotto dyniowe z szałwią i parmezanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
bulion drobiowy lub warzywny
500 ml
purée z dyni
200 g
szalotka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
liść szałwii
6 sztuk
masło
1 łyżka
ryż arborio
200 g
perry (gruszecznik)
100 ml
gałka muszkatołowa
szczypta
parmezan lub grana padano
30 g + do podania
sól
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku + do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Bulion łączymy z purée z dyni i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i cały czas podtrzymujemy temperaturę.

krok 2

Szalotkę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Liście szałwii myjemy, osuszamy i siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulę, lekko ją szklimy i dodajemy czosnek. Po chwili wrzucamy szałwię, mieszamy.

krok 3

Gdy szalotka zacznie nabierać złotego koloru, na patelnię wrzucamy ryż i smażymy go przez 2 minuty, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Następnie wlewamy perry i czekamy, aż cały płyn odparuje. Zmniejszamy ogień i dodajemy pierwszą chochelkę dyniowego bulionu. Risotto cały czas mieszamy. Gdy ryż wchłonie pierwszą porcję bulionu, na patelnię wlewamy kolejną chochelkę. Czynność powtarzamy do wyczerpania się bulionu lub do momentu, gdy ryż będzie al dente. Wtedy doprawiamy go gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce parmezan, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

krok 4

Gotowe risotto powinno być gęste i kremowe, a ryż miękki, ale nie rozgotowany. Gorące danie szybko nakładamy na talerze. Podajemy z płatkami parmezanu, oprószone świeżo zmielonym czarnym pieprzem

TIP

Z podanych składników otrzymamy 3 porcje risotta

Przeczytaj więcej o dyni:

Koszyk