Jesienne stragany uginają się pod ciężarem dyń we wszystkich odmianach i kolorach. Piżmowe, hokkaido, makaronowe i te całkiem zwyczajne – wybór jest tak duży, że grzechem byłoby nie skorzystać z okazji i nie użyć ich do przygotowania pysznego purée z dyni. Dyniowe purée nadaje się zarówno do ciast czy zup, jak i do mięsa – to doskonała baza wielu dań. Niektórzy podają nawet purée z dyni zamiast ziemniaków! Jeśli chodzi o jego zastosowanie – wszystko zależy od was. Purée z dyni sprawdzi się i na obiad, i w deserze. Nie ograniczajcie się i dajcie się ponieść wyobraźni. A jeśli potrzebujecie małej pomocy – spieszymy z poradą. Podpowiadamy, jak się robi purée z dyni, z czym je podawać i co zrobić z purée z dyni – zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Te przepisy z purée z dyni będą dobre jesienią, ale doskonale nadadzą się również na zimę.
Jak obrać dynię i pestki dyni?
Pękata dynia to kulinarny symbol jesieni i jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw – przygotujecie z niej zarówno wytrawne dania, jak i słodkie desery. Ale jak ją obrać i pokroić?