Kukbuk
Kukbuk

Najlepsze pączki w Krakowie! 15 słodkich adresów

Tłusty czwartek to prawdziwe święto dla miłośników pączków! Gdy zimowa aura nie odpuszcza, krakowskie cukiernie rozgrzewają serca i podniebienia swoimi słodkimi propozycjami. Gdzie na pączki w Krakowie? Oto 15 sprawdzonych miejsc.

Tekst: Katarzyna Płachecka

Zdjęcie główne: Instagram Cake Dealer

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Pączkowy szał ogarnia Kraków co roku. Odłóżmy dziś na bok dyskusję o wyższości lukru nad cukrem pudrem. Nie kłóćmy się też, czy robione na wzór pączków drożdżówki, tzw. pączki pieczone, zasługują na to miano. Skupmy się na pączkach, którym najbliżej do klasyki – poszukajmy najlepszych pączków smażonych, które kuszą złocistą skórką i aromatem rozchodzącym się po całym mieście.

Zaglądamy zarówno do tradycyjnych cukierni, w których swoje kubki smakowe trenowały całe generacje krakusów, jak i do miejsc nowych i modnych, gdzie pączki smaży się specjalnie na tłusty czwartek, a smaki nadzienia najlepiej odzwierciedlają panujące w gastronomii trendy.

Mieszkańcy Krakowa dzielą się na tych, którzy wychowali się na pączkach od Cichowskich, Śliwy lub od Michałka. Nic więc dziwnego, że co roku pojawiają się one w rankingach pączków i tylko wymieniają się miejscami na podium. Oto najlepsze pączki w Krakowie!

Gdzie na pączki w Krakowie? Oto cukiernie z tradycjami!

Fot. Instagram sukierni Cichowscy

Cichowscy

Najstarsza cukiernia w Krakowie działa od 1948 roku przy ulicy Starowiślnej. W tłusty czwartek Cichowscy smażą pączki na włoskim smalcu, nadziewają je konfiturą różaną własnej roboty i pokrywają lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej lub posypują cukrem pudrem. Dostępne są również pączki z adwokatem, które cieszą się sporą sympatią klientów cukierni.

U Cichowskich unosi się pobudzający zmysły zapach słodkości, ponieważ pączki smażą się w pracowni znajdującej się dosłownie na zapleczu cukierni. Dzięki temu często można je kupić jeszcze ciepłe i ociekające lukrem!

Śliwa

Cukiernia Śliwa, założona w 1958 roku przez Stanisława i Apolonię Śliwów, to rodzinny biznes z tradycjami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Lokal przy ulicy Królewskiej 8, prowadzony obecnie przez córkę i syna założycieli, od lat cieszy się popularnością wśród krakowian. Cukiernia słynie z tradycyjnych receptur, które są pilnie strzeżone i niezmienne od 65 lat, a część maszyn używanych do produkcji wypieków pamięta jeszcze czasy założyciela.

Pączki od Śliwy, dla wielu bezsprzecznie najlepsze, nieraz zajmowały pierwsze miejsce w rankingach tradycyjnych krakowskich pączków. Nie ma wątpliwości, że Śliwa jest słodkim królem Krowodrzy!

Michałek

Jedna z najbardziej spektakularnych kolejek po pączki w Krakowie ustawia się co roku w tłusty czwartek przy ulicy Krupniczej. Kolejka zakręca w ulicę Loretańską i nie maleje przez cały dzień. Do cukierenki Michałek przez cały dzień dowożone są świeżo usmażone pączki, dlatego też dla nikogo nie powinno ich zabraknąć.

A jakie są pączki od Michałka? Lepione i nadziewane ręcznie, co widać po charakterystycznym rozłożeniu konfitury w pączku. Nieodżałowany Piotr Michałek podkreślał, że kluczem do sukcesu jest robienie wszystkiego tak, jak dawniej robiły gospodynie w domach, z odpowiednią ilością żółtek i prawdziwym nadzieniem różanym. Cukiernia Michałek została założona w 1958 roku przez Wiesława Michałka, który przekazał ją synowi Piotrowi. Po śmierci Piotra w 2024 roku biznes przejęły jego dzieci, by kontynuować rodzinne dziedzictwo.

Fot. Instagram Cukierni Starowicz

Cukiernia Starowicz

Historia tej cukierni sięga 1951 roku, kiedy to rodzice Andrzeja Starowicza zajmowali się wyrobem karmelków. Dziś tradycja łączy się tu z wymaganiami współczesnego klienta: pączki są tradycyjne, choć wegańskie.

Idealne dla każdego, kto szuka alternatywy bez kompromisów w smaku. Pączki od Starowicza w tłusty czwartek mają nadzienie z marmolady różanej i są smażone na oleju słonecznikowym. 

Cukiernia pod Arkadami

Tradycyjne pełną gębą! Pączki z Cukierni pod Arkadami należą do naszych ulubionych. Sporych rozmiarów, mocno wysmażone, często wręcz chrupiące, gdy wgryźć się w ich brązową skórkę. Dostępne są w wersji z lukrem lub z cukrem pudrem.

Cukiernia pod Arkadami to miejsce z tradycjami sięgającymi 1971 roku i jeden z niewielu słodkich adresów na Kazimierzu w Krakowie, który przetrwał próbę czasu i ma się dobrze. Pączki są tu dostępne codziennie, nie tylko w tłusty czwartek.

Najlepsze pączki w Krakowie? Sprawdźcie te adresy!

Fot. Instagram Galerii Tortów Artystycznych

Galeria Tortów Artystycznych

Zasłynęła perfekcyjnymi pączkami w rozsądnych cenach i z równie rozsądnym stosunkiem ilości ciasta do nadzienia, który zdaniem cukiernika Konrada Toty powinien wynosić 2:1. W Galerii Tortów Artystycznych spróbujecie smażonych pączków z obłędnym, autorskim nadzieniem pink perfume, które łączy smak malin, liczi i płatków róży. Pączek jest oblany pomadą na bazie ponczu owocowego i konfitury malinowej. Kolejne nadzienie to passion: konfitura z mango i marakui z lukrem z czarnym sezamem. Trzecim smakiem jest pączek baskijski. Nadzienie powstaje z wypieczonego sernika baskijskiego, zmiksowanego na gładki krem.

To miejsce znane z jakości i szacunku do detali. Do przygotowania pączków używane są całe laski wanilii: ich „czarny kawior” trafia do ciasta, a same laski macerują się dalej w bimbrze Duch Puszczy, który również dodaje się do ciasta. Dzięki niemu zachowuje ono właściwą lekkość.

Tartelette

Tartelette to firma rodzinna, w dodatku już wielopokoleniowa. W Krakowie słynie z wypieków o domowym smaku, przygotowywanych wyłącznie z naturalnych składników, według przepisów przekazywanych od babci do wnuczki. Naturalną koleją rzeczy jest więc, że pączki w pracowni Tartelette to pochwała klasyki, która trendom i modom się nie kłania.

Nadziane są konfiturą różaną własnej roboty, zrobioną tradycyjnie z płatków róż ucieranych z cukrem. Powstają na bazie masła i świeżych drożdży, a smażone są na oleju roślinnym, dzięki czemu są odpowiednie dla osób na diecie wegetariańskiej. Dostępne będą tylko w tłusty czwartek – cukiernia zachęca do wcześniejszego składania zamówień. 

Fot. Instagram Słodko i Czule

Słodko i Czule

Ta mała cukierenka przy ulicy Lea to stały punkt pielgrzymek miłośników drożdżowych słodkości. Tutejsze pączki powstają z brioszkowego ciasta, wypełnionego po brzegi kremami o smakach delikatnie słonej pistacji, maliny z ucieranymi płatkami róży i kremu budyniowego z ajerkoniakiem własnej produkcji. Są smażone na oleju kokosowym, co nadaje im charakterystyczny słodki posmak, a zarazem są delikatniejsze i mniej tłuste.

Nie są jednak wegańskie, gdyż w cieście znajdują się masło i jajka. Dla wegan Słodko i Czule ma pączki pieczone, robione z ciasta z dodatkiem purée z batatów, co wpływa nie tylko na kolor, ale i wilgotność. Pieczone pączki wegańskie będą miały dwa rodzaje nadzienia: malinę z płatkami róży lub wiśnię z płatkami róży.

Krusz

W Krakowie wszystkie drogi prowadzą na Stary Kleparz, a tuż przy nim czeka na was Krusz – i obłędne pączki. W zeszłym roku schodziły na pniu, bo były nie tylko piękne, ozdobione jadalnymi kwiatami, ale i przepyszne. Zapytani o tegoroczne smaki, cukiernicy odpowiadają, że na liczne prośby gości musi powrócić pączek pod nazwą pistacja z maliną, oblany pistacjową białą czekoladą. Szczęśliwcy spróbują również pączka z nadzieniem z róży z wanilią.

Będzie i smak specjalny, który poznacie, śledząc profile Kruszu w mediach społecznościowych. Troszkę tajemnicy na zaostrzenie apetytu! Wszystkie pączki w Kruszu są smażone na oleju rzepakowym, czyli wegetariańskie. Cukierenka wystartuje z pączkami w poniedziałek 17 lutego i zamierza je smażyć codziennie, aż do tłustego czwartku.

Fot. Instagram Cake Dealer

Cake Dealer

Przez cały luty, z tłustym czwartkiem włącznie, na pączki można polować w cukierni Cake Dealer. W odsłonie A.D. 2025 kosztują po 20 zł za sztukę i występują w aż pięciu apetycznych smakach: pistacja z maliną, ajerkoniak z owocami leśnymi, wanilia z mango i marakują, wanilia z truskawką, malina z różą.

Jak widać, Cake Dealer stawia na połączenie upojnej kremowości z kwaskową owocową nutą. Pączki są smażone, a następnie obtaczane w kryształkach cukru, który chętnie przykleja się do świeżo usmażonego ciasta i przepięknie zdobi pączkową kulę.

Najlepsze pączki w Krakowie - z kremem czy dżemem?

Dolce Far Niente

Viralowa kawiarnia, ale już od kilku tygodni ogonek niestrudzonych gości ustawia się po pączki, a właściwie po bomboloni, bo wszystko, co tu robią, robią z włoską swadą i rozmachem. 

Warto zaglądać do Dolce Far Niente już teraz i wybrać: porzeczka z earl grey, malina z czekoladą ruby czy orzech laskowy? Na tłusty czwartek Dolce Far Niente szykuje cztery smaki pączków – będą to pistacja, bombardino, malina-róża i lemon curd z bezą. Aby nie ryzykować, że ominie was ta przyjemność, pączki możecie zamawiać już teraz i odebrać je osobiście w tłustoczwartkowy poranek.

Fot. Instagram Czyżyka

Czyżyk

Kawiarnia Czyżyk zapewnia, że stawia na jakość, a nie ilość pączków i robi wszystko sama: od drożdżowego ciasta na świeżym maśle i jajkach po nadzienie. A jest go tak dużo, że filmiki pokazujące rozrywanie pączków mocno działają na wyobraźnię. Pączki są smażone w głębokim tłuszczu i ozdobione lukrem lub cukrem pudrem. Jakie smaki pączków przygotowała załoga Czyżyka?

Opcje są cztery: pistacja, malina z różą, rocher, czyli orzech laskowy z czekoladą, i wanilia. Poza tłustym czwartkiem pączki pojawią się w Czyżyku jeszcze w dwie niedziele: 16 i 23 lutego. 

Damka

Ta wegańska cukiernia smaży pączki w każdą środę i czwartek, ale od poniedziałku 24 lutego aż do niedzieli 2 marca szykuje dla was cały tłusty tydzień! Wśród propozycji nadzienia krem pistacjowy, róża z maliną i marakuja, a także niedostępny nigdzie indziej pączek inspirowany smakiem Rafaello i pączek z budyniem i rumowym lukrem.

Wegańskie pączki z Damki będziecie mogli kupić również w nowohuckiej Zgoda Café i w kawiarni Szklarnia przy ulicy Krowoderskiej. 

Muhabbet

Słynna turecka śniadaniownia korzysta z trendu, który rozpalił cały świat i na tłusty czwartek przygotuje pączki nadziewane słynną dubajską czekoladą. Oprócz nadzienia wraz z ciastem kataifi Muhabbet ma w planie turecki twist w postaci dodatku tahini. Do wyboru będzie również drugi smak pączków – truskawka z sumakiem.

Fot. Instagram Świeżo Upieczonej

Świeżo Upieczona Piekarnia

Czy mowa o chlebach, drożdżówkach, czy też o pączkach – wszystko, co wychodzi ze Świeżo Upieczonej, gra w krakowskiej pierwszej lidze i śmiało może walczyć o miejsce na podium. Nie dziwi więc, że zbliżający się tłusty czwartek budzi emocje wśród stałych gości tej wspaniałej piekarni. A jak prezentują się te przedmioty powszechnego pożądania?

W zależności od dnia możecie próbować różnych smaków, takich jak pistacja z maliną, turbowanilia, matcha z truskawką, sernik z jagodami, a nawet tiramisu! Aktualne smaki znajdziecie na profilu piekarni na Instagramie. Oprócz pączków w klasycznej formie w Świeżo Upieczonej można również upolować smażone gniazdka z lukrem o smaku espresso-ziarno kakaowca lub marakujowym z dodatkiem liofilizowanej maliny.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk