Szpinak, który przez lata niesłusznie cieszył się złą sławą, z przytupem wraca na salony, a dokładniej – do polskiej kuchni. Nowoczesne połączenia smaków i rozmaite techniki gotowania sprawiły, że na nowo zagościł w naszym menu. Wykorzystując jego strukturę, walory smakowe i właściwości zdrowotne, przygotujecie nie tylko pyszny obiad, ale także pożywne śniadanie i niebanalny deser.
Wyśmienite przepisy ze szpinakiem
Szpinak daje siłę, zwiększa odporność i pozytywnie wpływa na samopoczucie. A dzięki odpowiednim przepisom i fantazyjnym połączeniom gwarantuje także niezwykłe doznania kulinarne.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
To, że szpinak jest wartościowy, wiemy wszyscy już od wczesnego dzieciństwa (kto nie chciał być silny jak Popeye?). Wówczas jednak skutecznie odstraszał nas najpopularniejszy, a jednocześnie najmniej zachęcający sposób jego podania – rozlewająca się na talerzu zielona papka z dodatkiem ledwo wyczuwalnej zasmażki. Dziś mamy zupełnie inne kulinarne możliwości, z radością więc dajemy szpinakowi drugą szansę. Warto, bo to przede wszystkim niezwykle bogate źródło przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, witaminy A i C oraz luteiny, które chronią nas przed stanami chorobowymi.
Szpinak to idealna roślina dla osób zestresowanych
To także idealna roślina dla osób zestresowanych. Ze względu na dużą zawartość magnezu, który reguluje pracę systemu nerwowego, ma właściwości uspokajające i zapobiega bólom głowy. Na tym nie koniec – liście szpinaku są również bogatym źródłem obniżającego ciśnienie potasu, który razem z magnezem wzmacnia pracę serca. Szpinak sam w sobie jest też niskokaloryczny, a dodatkowo zawarte w nim minerały i witaminy z grupy B przyczyniają się do spalania węglowodanów.
A jeśli mamy pod ręką mrożony szpinak, który zachowuje większość właściwości zdrowotnych, nie musimy z utęsknieniem wypatrywać tych kilku tygodni, kiedy na straganach pojawiają się świeże liście. Szpinak w mrożonej postaci jest dostępny przez cały rok, a smakiem nie ustępuje świeżym liściom – doskonale sprawdzi się w roli pożywnego farszu, jako składnik ulubionych placków, a nawet w wersji deserowej, w towarzystwie kremu pomarańczowego. Oto pięć doskonałych przepisów, dzięki którym pokochacie szpinak.
Przepisy na dania ze szpinakiem
Wytrawna rolada szpinakowa z serkiem Philadelphia, awokado i wędzonym łososiem
Jedną z największych zalet szpinaku jest to, że jego przyrządzenie nie wymaga wiele wysiłku ani specjalnych umiejętności – zwłaszcza jeśli użyjemy jego mrożonych liści. Kluczem będą za to odpowiednio dobrane przyprawy: sól, pieprz, czosnek i sezam to niezawodna czwórka, o której dobrze pamiętać przy przygotowywaniu rozpływającej się w ustach rolady z awokado i wędzonym łososiem.
Sprawdź przepis na roladę szpinakową z serkiem Philadelphia, awokado i wędzonym łososiem >>
Rolada drobiowa z szynką parmeńską i ze szpinakiem z coleslaw
Czego tutaj nie ma! Od soczystej piersi kurczaka, przez aromatyczną i zdecydowaną w smaku gorgonzolę, po czerwoną kapustę ze słodkimi rodzynkami. A w tym wszystkim z powodzeniem odnajduje się on – doskonały w swojej delikatności szpinak. Z jednej strony ujarzmia zaczepną naturę niebieskiego sera, z drugiej – podkreśla smak suszonych winogron i skąpanych w maśle ziemniaków.
Sprawdź przepis na roladę drobiową z szynką parmeńską i ze szpinakiem z coleslaw >>
Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i z fetą
Szpinak świetnie komponuje się z rozmaitymi składnikami, dlatego możemy sobie pozwolić na kulinarne eksperymenty z jego liśćmi. Kremowy farsz ze słoną fetą i z aromatycznym, lekko orzechowym sezamem to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza jeśli wypełnia doskonale chrupiące i przyjemnie warstwowe ciasto francuskie.
Sprawdź przepis na trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i z fetą >>
Wytrawne placuszki szpinakowe z łososiem, ze śmietaną i z koperkiem
Placki ziemniaczane z łososiem i kwaśną śmietaną to klasyk, którego smak możecie odświeżyć dzięki szpinakowi. Konsystencja uprzednio zamrożonych liści ułatwia połączenie składników, a charakterystyczna, lekko kwaskowa nuta wprowadza do znanego dania odrobinę fantazji, idealnie komponując się z wędzoną rybą.
Sprawdź przepis na placuszki szpinakowe z łososiem, ze śmietaną i z koperkiem >>
Biszkoptowy tort szpinakowy z kremem pomarańczowym
Ten tort to dowód na to, że nawet największy przeciwnik szpinaku znajdzie dla siebie odpowiedni sposób jego podania. Ba, właściwie to nawet nie musi wiedzieć, że jednym ze składników tego spektakularnego deseru są zdrowe liście. Aż trudno uwierzyć, że z mrożonego szpinaku można wyczarować cudownie wilgotny biszkopt, który połączy się z kremowym mascarpone i orzeźwiającym likierem pomarańczowym w idealnej harmonii smaków.
Sprawdź przepis na biszkoptowy tort szpinakowy z kremem pomarańczowym >>
Materiał powstał we współpracy z marką Hortex.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?