Przepis na mojito idealne
Mojito to koktajl, który świetnie komponuje się z lekkimi daniami. Dobrze sprawdzi się w towarzystwie potraw z grilla, lekkich sałatek czy dań z owocami morza. Jak sprawić, by mojito zawsze smakowało tak samo dobrze? Sekret tkwi w szczegółach.
Przede wszystkim warto użyć świeżej limonki (nie soku z butelki!) i mięty, najlepiej prosto z doniczki. Świetna będzie mięta pieprzowa, która jest intensywna w smaku i wzbogaci nasz koktajl. Nie rozgniatajcie jej jednak zbyt mocna, bo stanie się gorzka. Jaki rum wybrać do mojito? Zgodnie z klasycznym przepisem na mojito, używamy rumu białego. Ma łagodny smak, więc warto postawić na rum wysokiej jakości, dzięki czemu drink będzie jeszcze lepszy. Istnieje także opcja zrobienia mojito z wódką, ale koktajl będzie wtedy pozbawiony charakterystycznego posmaku, który zawdzięcza rumowi.
Czy mojito można zrobić bez alkoholu? Tak! To popularna wersja tego koktajlu, tak zwane virgin mojito. Wystarczy, że pominiecie rum i dodacie do drinka więcej wody gazowanej. Można także użyć napoju typu Sprite, ale wersja na wodzie, z odpowiednią ilością soku z limonki, cukru i mięty też będzie smaczna.
Pamiętajcie także, że możecie eksperymentować z rodzajami słodzika. Warto spróbować wersji z miodem czy ksylitolem. Te dodatki wpływają jednak na smak koktajlu - miejcie to na uwadze!