Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Mojito - przepis na koktajlowy klasyk

Mojito to jeden z najpopularniejszych koktajli na świecie – orzeźwiający, lekki, z wyraźną nutą limonki i mięty. To drink, po który szczególnie chętnie sięgamy latem, bo świetnie sprawdza się na spotkaniach pod chmurką. Jak zrobić mojito? Podpowiadamy!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Mojito swoją popularność zawdzięcza nie tylko smakowi, ale i łatwości przygotowania. Bez problemu zrobicie go w domu - nie potrzebujecie specjalistycznych barmańskich przyrządów czy wyszukanych składników. A i tak efekt za każdym razem będzie świetny!

delikatną miętową nutą i wyraźną obecnością limonki oraz rumu. Idealny na upały, doskonały na spotkania z przyjaciółmi i niezwykle prosty do przygotowania w domu. Ale zanim przejdziemy do przepisu – kilka słów o tym, skąd w ogóle wzięło się mojito i dlaczego stało się tak kultowe.

Historia mojito – kubańskie korzenie i Hemingway

Korzenie mojito sięgają Kuby, a konkretnie XVI wieku, kiedy hiszpański odkrywca Francis Drake popijał coś do mojito bardzo podobnego – mieszankę alkoholu z trzciny cukrowej (tafii), cytryny i mięty. Z czasem alkohol zastąpiono białym rumem, a jego coraz większa dostępność przyczyniła się do upowszechnienia mojito.

Czy to prawda, że mojito było ulubionym koktajle Ernesta Hemingwaya? Tak! Popularność koktajlu wzrosła gwałtownie w XX wieku, między innymi właśnie za sprawą pisarza, który upodobał sobie bar La Bodeguita del Medio w Hawanie - pił tam mojito regularnie. Istnieje nawet legenda, zgodnie z którą pisarz na ścianie baru miał stworzyć napis: „My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita”. Dziś ten koktajl to nie tylko symbol Kuby, ale też kwintesencja wakacyjnego klimatu – świeży, cytrusowy, z odrobiną słodyczy i lodowego chłodu.

Jak zrobić mojito? Przepis krok po kroku

Przepis na mojito należy do jednych z łatwiejszych w koktajlowym świecie. Sami sprawdźcie:

Składniki:

  • 50 ml białego rumu
  • 1 limonka (pokrojona na ćwiartki)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (lub cukru trzcinowego)
  • garść świeżej mięty
  • lód
  • woda gazowana
  • plasterek limonki i mięta do dekoracji

Do wysokiej szklanki wrzucamy pokrojoną limonkę i dodajemy cukier. Ugniatamy delikatnie muddlerem lub łyżką, aby limonka puściła sok. Dorzucamy listki mięty – wcześniej lekko zgniatamy je w dłoni, by uwolnić olejki eteryczne. Wlewamy rum i wsypujemy sporą porcję kruszonego lodu. Całość uzupełniamy wodą gazowaną i mieszamy. Dekorujemy plasterkiem limonki i listkami świeżej mięty.

Przepis na mojito idealne

Mojito to koktajl, który świetnie komponuje się z lekkimi daniami. Dobrze sprawdzi się w towarzystwie potraw z grilla, lekkich sałatek czy dań z owocami morza. Jak sprawić, by mojito zawsze smakowało tak samo dobrze? Sekret tkwi w szczegółach.

Przede wszystkim warto użyć świeżej limonki (nie soku z butelki!) i mięty, najlepiej prosto z doniczki. Świetna będzie mięta pieprzowa, która jest intensywna w smaku i wzbogaci nasz koktajl. Nie rozgniatajcie jej jednak zbyt mocna, bo stanie się gorzka. Jaki rum wybrać do mojito? Zgodnie z klasycznym przepisem na mojito, używamy rumu białego. Ma łagodny smak, więc warto postawić na rum wysokiej jakości, dzięki czemu drink będzie jeszcze lepszy. Istnieje także opcja zrobienia mojito z wódką, ale koktajl będzie wtedy pozbawiony charakterystycznego posmaku, który zawdzięcza rumowi.

Czy mojito można zrobić bez alkoholu? Tak! To popularna wersja tego koktajlu, tak zwane virgin mojito. Wystarczy, że pominiecie rum i dodacie do drinka więcej wody gazowanej. Można także użyć napoju typu Sprite, ale wersja na wodzie, z odpowiednią ilością soku z limonki, cukru i mięty też będzie smaczna.

Pamiętajcie także, że możecie eksperymentować z rodzajami słodzika. Warto spróbować wersji z miodem czy ksylitolem. Te dodatki wpływają jednak na smak koktajlu - miejcie to na uwadze!

Mojito - nie tylko klasyka

Choć klasyczne mojito to absolutna legenda, istnieje wiele ciekawych wariacji tego koktajlu, które warto wypróbować. Zwłaszcza latem, kiedy dostępne są sezonowe owoce - wzbogacą i urozmaicą smak koktajlu. Z kolei poza sezonem warto korzystać z owoców mrożonych. Przygotujcie na przykład mojito truskawkowe lub malinowe (a może porzeczki?) - owoce rozgniećcie razem z limonką i cukrem, a później postępujcie jak w klasycznym przepisie.

Zamiast letnich owoców, można użyć także mango, a miętę zamienić na świeżą bazylię - lekko ziołowa wariacja na temat mojito jest pyszna!

Dlaczego warto zrobić mojito w domu?

Mojito to świetna propozycja na domowe spotkania. Możemy dopasować do własnych upodobań poziom słodyczy, ilość mięty czy rodzaj użytych owoców. To także idealny sposób, by przenieść się myślami na kubańską plażę, nie ruszając się z tarasu.

Najważniejsze w przypadku mojito są świeże składniki, dobry rum i balans między smakiem kwaśnym i słodkim. Zależy nam bowiem na efekcie przyjemnego orzeźwienia - nie przesadzajcie z ilością mięty i cukru, mniej znaczy więcej. Później pozostaje tylko eksperymentować, ponieważ mojito jest wyjątkowym wdzięcznym koktajlem, który łatwo zaadaptować do swoich potrzeb.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk