Kukbuk
Kukbuk
Noc Perseidów – niebo pełne gwiazd, wierzchołki świerków na horyzoncie nieba (fot. Adrian Pelletier / unsplash.com)

Menu na noc spadających gwiazd

W noc Perseidów kierujemy wzrok ku niebu, ale nasze dłonie meandrują między talerzami w poszukiwaniu idealnej przekąski – prostej i szybkiej jak przecinające niebo meteory.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Adrian Pelletier / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

W nocy z 12 na 13 sierpnia ciemne niebo co roku rozświetlają spadające gwiazdy – to noc Perseidów, symbol lata i pomysł na romantyczny wieczór. Jako miłośnicy jedzenia mimowolnie zastanawiamy się, jak smakują gwiazdy. Chyba nigdy się tego nie dowiemy, ale skoro meteor oznacza dosłownie coś zawieszonego w powietrzu, lekkie i puszyste dania to dobry trop. A może lepiej charakter spadających gwiazd oddadzą przekąski, które pojawiają się i znikają tak prędko jak Perseidy właśnie? Najlepiej przygotować i jedne, i drugie, dzięki temu, wypatrując spadających gwiazd, nie będziemy musieli myśleć już o niczym innym.

Indyjskie naleśniki/placki kokosowo ryżowe z wiórkami kokosowymi (fot. Monika Domańska)

Indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe

Noc Perseidów to najlepsza okazja, by przygotować te naleśniki. Są tak smaczne, że znikają w szybkim tempie, zupełnie jak meteory w ciemnościach nocnego nieba. Najważniejsze są jednak dodatki – pokrojona w plasterki karambola wygląda tak, jakby gwiazdy spadły prosto na nasz talerz.

Sprawdź jak przygotować indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe >>

Słodki przepis z wiśniami - muffinki z czekoladą i owocami - przepis (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Muffinki z  owocami i  gorzką czekoladą

Propozycja dla miłośników domowych słodyczy. Te proste muffinki z mieniącymi się jak gwiazdy wiśniami i gorzką czekoladą to przebój każdej domówki. Jeśli macie ochotę, skorzystajcie z innych sezonowych owoców, na przykład borówek lub malin.

Sprawdź nasz przepis na muffinki z owocami i gorzką czekoladą >>

Chrupiące frytki z fasolki szparagowej w panierce z tempury z majonezem limonkowym (fot. Aleksandra Jagłowska)

Frytki z fasolki szparagowej w tempurze

Tę prostą letnią przekąskę przygotujecie w zaledwie 20 minut. Panierka z tempury jest wyjątkowo chrupiąca, a kształt frytek przypomina ciągnący się za meteorem świetlny warkocz. Frytki z fasolki szparagowej doskonale smakują z majonezem kolendrowo-limonkowym.

Wypróbuj nasze frytki z fasolki szparagowej w tempurze >>

Chlebek elificki, przepis Monika Walecka na ciasto pełne bakaliów

Chlebek elficki

Jeśli noc spadających gwiazd zamierzacie spędzić z przyjaciółmi, upieczcie elficki chlebek. Przed podaniem jedynie go pokrójcie – z pewnością starczy dla wszystkich. Bakalie mają korzystny wpływ na wzrok, a przecież nikt nie chce przeoczyć choćby jednej gwiazdy podczas nocnego seansu.

Sprawdź przepis na chlebek elficki >>

Kulki mocy ze słonymi preclami oblane czekoladą, prosta przekąska energetyczna do szkoły lub do pracy, zdrowe przekąski

Słodko-słone kulki mocy

Oto prawdziwa uczta dla amatorów astronomii. Kulki mocy to wyjątkowa, sycąca przekąska, która zaspokoi nawet największy głód, szczególnie podczas wielogodzinnego obserwowania gwiazd. Z wyglądu też niedaleko im do meteorów.

Zobacz jak zrobić słodko-słone kulki mocy >>

Chrupiące paluszki z cukinii w parmezanowej panierce (fot. Martyna Cybuch)

Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce

Zapiekana w parmezanowej panierce cukinia jest jedną z naszych ulubionych przekąsek. Te frytki moglibyśmy jeść zawsze, ale z pewnością będą szczególnie smakować pod rozświetlonym spadającymi gwiazdami niebem. Podajemy je z prostym dipem na bazie jogurtu, majonezu i przypraw.

Wypróbuj nasz przepis na frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>

Chrupkie trójkąciki, czyli indyjskie samosy z ostrym sosem (fot. Maciek Niemojewski)

Samosy

Chrupiące indyjskie trójkąty znikają z talerza szybciej, niż gwiazdy przecinają niebo. Pod warstwą ciasta kryją się całe konstelacje smaków i aromatów: ziemniaki i groszek w towarzystwie garam masali i innych orientalnych przypraw smakują po prostu wyśmienicie.

Zobacz jak przygotować samosy >>

kanapka klubowa, domowa kanapka klubowa, przekąski na imprezę, club sandwich,

Club sandwich

Klasyczna, prosta i niezawodna kanapka – oto club sandwich, czyli wyjątkowa kompozycja trzech rodzajów mięsa, cheddaru i sałaty. Składając ją, nie zapomnijcie o pomidorkach koktajlowych, które – zgodnie z tradycją – nabijamy na patyczek utrzymujący kanapkę w całości. Zupełnie jakby czerwony meteor spadł nam na pieczywo.

Zobacz jak przygotować club sandwich >>

Smażone chipsy z bakłażana z parmezanem i sezamem podane z sałatką z pomarańczą i ziarnami słonecznika (fot. Maciek Niemojewski)

Krążki z bakłażana w panierce z parmezanu

Chrupiące smażone krążki z bakłażana w wyglądającej jak Droga Mleczna serowej panierce to świetna wegetariańska przekąska na wieczór na świeżym powietrzu. Doskonale smakują w towarzystwie zdrowej sałatki na bazie roszponki, pomarańczy i prażonego słonecznika.

Zobacz jak przygotować krażki z bakłażana w panierce z parmezanu >>

Spring rollsy z melonem, mango, arbuzem i krewetkami (fot. Maciej Niemojewski)

Spring rollsy z melonem, mango, arbuzem i krewetkami

W spring rollsy moglibyśmy zawinąć całe gwiazdozbiory, na gwiazdy wolimy jednak patrzeć, a ryżowy papier wypełnić owocami i krewetkami. Słodkie spring rollsy doskonale smakują z dodatkiem ostrych sosów: orzechowego z chili albo imbirowo-pomarańczowego z sambalem.

Wypróbuj przepis na spring rollsy z melonem, mango, arbuzem i krewetkami >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk