W cyklu „Włoska szkoła gotowania” prezentowaliśmy już przepisy na domowy makaron (sprawdź, jak zrobić domowy makaron >>), rozmaite pasty ze szparagami (zobacz przepisy na pasty ze szparagami >>), dania z karczochów (sprawdź, co zrobić z karczochów >>), a także przysmaki kuchni Bergamo i Lombardii, zaskakującej bogactwem wyjątkowych produktów i dań (sprawdź regionalne przepisy z Bergamo i Lombardii >>). Tym razem dzielimy się sposobami na pyszne i aromatyczne potrawy z kwiatami cukinii. Niezmiennie naszą przewodniczką podczas tej kulinarnej podróży jest Cristina Catese – włoska szefowa kuchni, która pasję do gotowania, sezonowość i kulturę kulinarną wyniosła z rodzinnego domu.
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Filip Sadowski
Zaproście włoskie smaki do swojego domu, przygotujcie proste dania z kwiatami cukinii, a efektami koniecznie podzielcie się z bliskimi!
Kwiaty cukinii są lekkie, pyszne i chrupiące, pachną letnim ogrodem i mają słodki, nieco miodowy smak. Szczególnie cenią je Włosi – używają ich w kuchni na niezliczenie wiele sposobów. W słonecznej Italii kwiaty cukinii dodaje się do sałatek, makaronu czy risotta, a także smaży z różnymi farszami. Na nieco większy głód polecamy letni makaron z kwiatami cukinii, szynką i ricottą lub pizzę z kwiatami cukinii, którą Cristina nauczyła się robić od swojej babci Marii. Zaproście włoskie smaki do swojego domu, przygotujcie proste dania z kwiatami cukinii, a efektami koniecznie podzielcie się z bliskimi! Cristinie kojarzą się one właśnie z częstowaniem innych: – Pierwszy raz kwiaty cukinii przygotowałam w Polsce 16 lat temu w domu mojej koleżanki. Miała ich w swoim ogrodzie setki! Zorganizowała w niedzielę obiad, na który jedliśmy wyłącznie przyrządzone z nimi potrawy. Oprócz smażonych kwiatów cukinii przygotowałam dla was też przepis na pizzę babci Marii oraz smaczne, letnie tagliatelle paglia e fieno. Zamknijcie oczy, delektujcie się potrawami i poczujcie się jak w moim włoskim domu. Smacznego!
Tagliatelle paglia e fieno z kwiatami cukinii, szynką i kremem z ricotty
Paglia e fieno to nic innego, jak siano i słoma. Nazwa potrawy pochodzi od tego, że używa się w niej makaronu w dwóch kolorach – żółtym i zielonym. Choć pasta paglia e fieno ma szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej, a kombinacji sosów do makaronu jest wiele, tym razem proponujemy podać go z kwiatami cukinii, szynką i kremem z ricotty – gwarantujemy, że to idealne połączenie. Nie zapomnijcie, żeby przed podaniem udekorować danie dodatkowymi kwiatami cukinii! Nadadzą mu smak i wyjątkowy charakter.
Wypróbuj przepis na tagliatelle paglia e fieno z kwiatami cukinii, szynką i kremem z ricotty >>
Pizza z kwiatami cukinii od babci Marii
Pizza jest świetna na każdą okazję – może być apetycznym obiadem dla dzieci, przekąską na wieczór ze znajomymi albo głównym składnikiem kolacji. Tym razem podajcie ją z kwiatami cukinii. To doskonały przepis dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji nic z nimi ugotować. Efekt murowany – zarówno wizualny, jak i smakowy.
Sprawdź przepis na pizzę z kwiatami cukinii od babci Marii >>
Smażone kwiaty cukinii nadziewane mozzarellą i anchois
We Włoszech kwiaty cukinii nadziewa się mozzarellą i anchois, zanurza w cieście naleśnikowym i smaży w głębokim tłuszczu. Podane na gorąco, są delikatnie chrupiące na zewnątrz, a farsz wprost rozpływa się w ustach. Smażone kwiaty cukinii świetnie sprawdzą się jako pyszna i prosta przekąska, która obudzi w was wspomnienie leniwych wakacyjnychdni.
Zobacz przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane mozzarellą i anchois >>
Smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami
Mało jest tak smacznych połączeń jak ricotta z kwiatami cukinii – słonawy ser doskonale podkreśla ich słodycz. Jeśli dodatkowo przyprawi się je aromatycznymi przyprawami i usmaży w lekkim cieście naleśnikowym, można zapomnieć o wszystkich troskach i oddać się la dolce vita. Smażone kwiaty cukinii to w końcu prawdziwy włoski comfort food!
Wypróbuj przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami >>
Smażone kwiaty cukinii nadziewane serem provolone i szpinakiem
Smak pochodzącego z Kampanii sera provolone, który powstaje z krowiego mleka, zmienia się wraz z dojrzałością – od słodkiego, gdy ser dojrzewa do trzech miesięcy, po pikantny, jeśli nabiera powagi przez pół roku. Provolone znakomicie łączy się z wieloma składnikami, a jednym z nich jest szpinak. Dodajcie do równania kwiaty cukinii, a wynik będzie zaskakująco pyszny. Jesteśmy pewni, że ta prosta przekąska na stałe wpisze się do waszego menu.
Sprawdź przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane serem provolone i szpinakiem >>
Smażone kwiaty cukinii nadziewane włoską mortadelą i mozzarellą
We Włoszech mortadela jest uważana za absolutny rarytas. Szczególnie dotyczy to wędlin produkowanych tradycyjnymi metodami w Lombardii i Emilii-Romanii, a zwłaszcza jej stolicy – Bolonii. Mortadeli można używać w kuchni na wiele sposobów: w paście czy farszu lub jako składnik innych dań. Tym razem proponujemy dodać ją do farszu do kwiatów cukinii – w połączeniu z mozzarellą sprawdzi się doskonale! Kwiaty nadziejcie i zamknijcie, obracając ich wierzchołki, a następnie zanurzcie w cieście i usmażcie na złoty kolor. Smacznego!
Zobacz przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane włoską mortadelą i mozzarellą >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?