Kukbuk
Kukbuk

Łosoś w cytrusach z purée z batatów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
4 porcje:
Łosoś:
filet z łososia
450 g
oliwa
2 łyżki
sok z połowy pomarańczy
sok z połowy cytryny
pomarańcza
pół sztuki do pokrojenia na wierzch
czosnek
3 ząbki
miód
1 łyżka
mielona ostra papryka
sól
świeży tymianek
purée:
batat
2 sztuki
masło
2 łyżki
sok z cytryny
2 łyżki
mielona ostra papryka
sól
świeży tymianek

Przepis i zdjęcie: Julia Migdalska

Krok 1

Bataty obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego z masłem, solą i tymiankiem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach C. Miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem soku z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką.

Krok 2

Mieszamy oliwę, sok z pomarańczy i cytryny oraz posiekany czosnek. Łososia wkładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy solą i ostrą papryką, a następnie zalewamy marynatą i dekorujemy cienkimi plastrami pomarańczy oraz świeżym tymiankiem. Pieczemy ok. 25 minut w 150 stopniach C. Przekładamy na purée z batatów i polewamy sosem z naczynia.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk