Kukbuk
Kukbuk

Dorsz w panierce z kaszy gryczanej z sosem jabłkowym i ogórkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
2 porcje:
Dorsz:
polędwica z dorsza
2 kawałki
kasza gryczana
100 g
świeży siekany koperek
1 łyżka
jajko
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
mąka pszenna
100 g
sól
Sos:
wytrawny cydr lub niesłodzony sok jabłkowy
500 ml
liść laurowy
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
ziele angielskie
5 ziaren
masło
100 g
śmietanka 30%
100 ml
Ogórki:
ogórek konserwowy
4 sztuki
czosnek
1 ząbek
świeże chili
pół sztuki
miód
1 łyżka
olej
1 łyżka

Przepis i zdjęcie: Anna Dembska

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Kaszę gotujemy do miękkości i rozgniatamy widelcem. Dodajemy tarty czosnek, koperek, sól i jajko. Dorsza obtaczamy w mące, a następnie w kaszy. Pieczemy około 10 minut. 

Krok 2

Do garnka wlewamy cydr, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ząbek czosnku. Redukujemy niemal do zera, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy. Do przestudzonego sosu wlewamy śmietankę.

Krok 3

Ogórki kroimy w słupki i podsmażamy na oliwie z chili, czosnkiem i miodem.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk