Kukbuk
Kukbuk

Łosoś w pomarańczach z żurawiną i orzechami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
4 porcje:
Łosoś:
filet z łososia
500 g
miód
2 łyżki
masło
2 łyżki
sok z połowy pomarańczy
pomarańcza
pół sztuki do pokrojenia na wierzch
czosnek
3 ząbki
mielona ostra papryka
sól
Sos:
kwaśna śmietana 12%
200 g
sok i skórka z połowy cytryny
koperek
sól i pieprz
Dodatkowo:
orzechy, np. pistacje
50 g
suszona żurawina
50 g
koperek

Przepis i zdjęcie: Gracja Wojtaszewska

Krok 1

Miód, masło, czosnek oraz sok z pomarańczy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Filet z łososia wkładamy do naczynia żaroodpornego i nacieramy solą oraz ostrą papryką. Układamy na nim plasterki pomarańczy i polewamy marynatą. Pieczemy w 190 st. C ok. 20 minut. 

Krok 2

Koperek siekamy. Przygotowujemy sos z kwaśnej śmietany i pozostałych składników - wystarczy je razem wymieszać. Na upieczonym łososiu układamy sos, a na nim dodatki. 

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk