Kukbuk
Kukbuk

Ciasto z rabarbarem – przepisy na wiosenny deser

Smakuje jak wspomnienie dzieciństwa i wiosennych poranków u babci. Ciasto z rabarbarem zapowiada lato! Kwaskowaty, różowy rabarbar daje mnóstwo możliwości - jest po prostu idealny do deserów. Wybraliśmy najlepsze przepisy na ciasto z rabarbarem, sprawdźcie sami!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby przygotować ciasto z rabarbarem, które zachwyci domowników. Wystarczy prosty przepis, kilka składników i rabarbar w roli głównej – najlepiej świeży, soczysty i lekko chrupiący. To doskonała propozycja na pierwsze ciepłe weekendy i podwieczorki pod chmurką.

Sezon na rabarbar jest krótki, więc warto korzystać, póki trwa. Jego wyrazisty smak świetnie przełamuje słodycz ciasta, dzięki czemu nawet klasyczna babka zyskuje nową jakość. Poza tym, rabarbar zawiera mało cukru, co czyni go dobrą bazą do mniej słodkich wypieków.

Rabarbar pasuje do wszystkiego – można dodać go do kruchego ciasta, połączyć z bezą, dorzucić do ciasta ucieranego, a nawet do muffinek. 

Jak przygotować rabarbar do ciasta? Rabarbar najlepiej umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Nie trzeba go obierać, jeśli jest młody – skórka nada ciastu piękny kolor. Jeśli boimy się, że puści za dużo soku – możemy go wcześniej lekko oprószyć cukrem i zostawić na 10–15 minut, a potem odlać nadmiar płynu.

Dobrze sprawdza się też lekka karmelizacja – wystarczy przesmażyć rabarbar przez chwilę na patelni z odrobiną cukru i masła, zanim trafi do ciasta.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Dużo wypieków z rabarbarem powstaje na bazie masła. Trzeba więc użyć tłuszczu dobrej jakości, dzięki czemu smak będzie lepszy i bardziej maślany. Nie przesadzajmy z cukrem – rabarbar lubi kwaśne towarzystwo, na przykład innych owoców, takich jak maliny czy truskawki. Do ciast z rabarbarem pasuje cynamon, kardamon, wanilia i skórka z cytryny, możemy dodawać je według upodobań.

Ciasto z rabarbarem dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – szczególnie z kleksem bitej śmietany lub kulką lodów waniliowych.

Oto nasze ulubione przepisy na ciasto z rabarbarem!

Ciasto z rabarbarem i kruszonką, prosty przepis na szybką tartę rabarbarową (fot. Paulina Czyżewska)

Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką

Klasyka początku lata. Kiedy tylko na straganach pojawiają się różowe łodygi, robimy właśnie to ciasto. Kruchy spód wzbogacamy dodatkiem zmielonych migdałów, a do rabarbaru dorzucamy nieco cukru waniliowego.

Kropką nad i jest tu kruszonka - chrupiąca i maślana. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. To idealny balans smaków, jest słodko i kwaśno, deser idealny!

Sprawdź przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką >>

świeża tarta na wiosnę

Tarta z rabarbarem

Najprostsze ciasto świata? Tarta! W przypadku tego ciasta nie potrzebujecie nawet specjalnej formy do tarty - brzegi postanowiliśmy bowiem zawinąć do środka. Do rabarbarowego środka dodajemy imbir, który świetnie podkręca smak.

Całość posypujemy cukrem pudrem, bo rabarbar to jednak konkretnie kwaśny zawodnik! Tarta z rabarbarem poleca się do popołudniowej herbaty.

Sprawdź przepis na tartę z rabarbarem >>

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Jeśli mielibyśmy wybrać jedno ciasto, które jedlibyśmy do końca życia, to prawdopodobnie postawilibyśmy na ciasto drożdżowe z kruszonką. Smakuje jak wakacje u babci - możemy dodać do niego niemal wszystkie owoce.

Wiosną zaczynamy od rabarbaru, później stawiamy na truskawki i maliny, a pod koniec lata robimy ciasto ze śliwkami i brzoskwiniami. W każdej wersji jest wybitnie pyszne!

Sprawdź przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką >>

Przepis na ciasto z rabarbarem? Sprawdź nasze propozycje!

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto na bogato - czego tu nie ma! Na kruchym spodzie znajdziemy warstwę delikatnej budyniowej pianki, w której zatapiamy kawałeczki rabarbaru. Ale to jeszcze nie wszystko!

Kruszonka w tym przepisie jest nietypowa, bo kokosowa. Takie ciasto z rabarbarem i kruszonką z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Uważajcie, znika w okamgnieniu!

Sprawdź przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem >>

ciasto z rabarbarem, rabarbar, ciasto jogurtowe, proste cisto z rababarem

Szybkie ciasto z rabarbarem 

Lubimy ciasta odwracane, bo są szybkie i efektowne. Przepis zazwyczaj jest prosty - owoce, inaczej niż w zwykłym cieście układamy na spodzie. Na nie wylewamy masę i pieczemy.

Do tego typu ciast warto dodać jogurt lub kefir - będą bardziej wilgotne i dzięki temu jeszcze smaczniejsze. Po upieczeniu ciasto odwracamy zdecydowanym ruchem i wykładamy na talerz, rabarbar powinien być miękki i lekko skarmelizowany. 

Sprawdź przepis na proste ciasto z rabarbarem >>

przepis na cisto z rabarbarem

Ciasto z kremem rabarbarowym

A gdyby tak... na maślany spód położyć warstwę kremu z rabarbaru? Do tego przepisu będziemy potrzebować klasycznego kruchego ciasta. Chrupiący spód dobrze komponuje się z aksamitnym kremem.

Krem z rabarbaru jest bardzo uniwersalny - nie tylko możemy dodać go do ciasta, ale także do gofrów, naleśników czy placków. Nasze ciasto warto udekorować malinami, bo ich smak świetnie pasuje do rabarbaru.

Sprawdź przepis ciasto z kremem rabarbarowym >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk