Kukbuk
Kukbuk
Roślinny sernik bez pieczenia z hibiskusem i sezonowymi owocami (fot. Beata Szmydki / cookcoaching.pl)

Ciasta bez pieczenia, czyli desery idealne

Co zrobić, jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale włączenie piekarnika to nie jest coś, o czym marzycie? Ciasto bez pieczenia! Tego typu deser może być niezwykle elegancki, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Oto nasze przepisy na ciasta bez pieczenia.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Ciasta bez pieczenia sprawdzają się doskonale, zwłaszcza kiedy na dworze panuje dokuczliwy upał lub gdy… zepsuje się piekarnik. W końcu kto powiedział, że ciasto musi być pieczone? Mamy dla was propozycje takich smakołyków – i zapewniamy: trudno im się będzie oprzeć!

Dlaczego warto robić ciasta bez pieczenia?

Po pierwsze: ciasta bez pieczenia są szybkie. Większość wymaga jedynie schłodzenia – odpada czas pieczenia i studzenia. Po drugie: są bardzo różnorodne. Od klasycznego sernika na zimno, przez warstwowe ciasta owocowe, po nowoczesne kremowe torciki. Po trzecie: łatwo dopasować je do diety – wiele przepisów można przygotować w wersji bezglutenowej, wegańskiej czy bez dodatku cukru.

Najpopularniejsze rodzaje ciast bez pieczenia

Do najchętniej wybieranych należą ciasta bez pieczenia na bazie herbatników, biszkoptów lub krakersów, które tworzą spód lub kolejne warstwy deseru. Dużą popularnością cieszą się również ciasta z mascarpone, jogurtem greckim, mleczkiem kokosowym czy ricottą. W sezonie letnim królują ciasta z owocami, a także z dodatkiem galaretki lub dżemu.

Nie można też zapominać o klasykach: sernik na zimno czy tarta z kremem na bazie mascarpone to wspaniałe pomysły na desery.

Ciasta bez pieczenia – idealne na każdą okazję

Niezależnie od tego, czy planujemy większą imprezę, czy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego, ciasta bez pieczenia będą idealne. Można je zrobić z wyprzedzeniem, w większości przypadków są szybkie i proste do przygotowania.

To również świetna propozycja dla dzieci – przyrządzanie takiego deseru może być wspólną zabawą i pretekstem do eksperymentów w kuchni. A przy tym jest bezpieczną opcją, bo bez gorącego piekarnika.

Sprawdźcie nasze przepisy na ciasta bez pieczenia!

Kremowy sernik na zimno z mascarpone, z białą czekoladą i z solonym karmlem na ciasteczkowym spodzie (fot. Maciej Niemojewski)

Sernik na zimno z solonym karmelem

Sernik na zimno to niekwestionowany król ciast bez pieczenia. Wystarczy przygotować spód z ciasteczek i masła, a następnie masę serową. Użyjcie do niej mascarpone, będzie idealnie kremowa!

Ponieważ to przepis na sernik karmelowy, do masy dodajcie także solony karmel i masło orzechowe. Karmelem i orzeszkami udekorujcie również wierzch ciasta. 

Sprawdź przepis na sernik na zimno z solonym karmelem >>

Przepis na sernik na zimno z borówkami (fot. Rafał Meszka)

Sernik na zimno z borówkami

Serniki bez pieczenia dobrze komponują się z sezonowymi owocami. Możecie użyć zarówno truskawek, jak i jagód, borówek czy malin. Do naszego sernika na zimno dodatkowo przygotowaliśmy krem z białej czekolady – to prawdziwie rozkoszna propozycja!

A owoce sprawią, że ciasto będzie miało piękny kolor i z pewnością zachwyci gości.

Sprawdź przepis na sernik na zimno z borówkami >>

Zerknij również na nasze pozostałe propozycje w artykule Sernik na zimno – przepisy na deser bez pieczenia >>

Szybkie ciasto toffi bez pieczenia na herbatnikach z orzechami i kremem karmelowym (fot. Maciej Niemojewski)

Ciasto toffi bez pieczenia

Dobrą bazą ciasta bez pieczenia są ciastka. Użyjcie na przykład klasycznych herbatników maślanych lub kakaowych, a najlepiej jednych i drugich. Przełóżcie je kremem waniliowym i karmelowym.

To ciasto świetnie smakuje po spędzeniu całej nocy w lodówce, ponieważ smaki zdążą się przegryźć, a herbatniki nasiąkną śmietanką.

Sprawdź przepis na ciasto toffi bez pieczenia >>

Ciasta bez pieczenia - te przepisy są świetne!

Roślinny sernik bez pieczenia z hibiskusem i sezonowymi owocami (fot. Beata Szmydki / cookcoaching.pl)

Wegańskie ciasto raw z czerwonymi owocami i hibiskusem

Wiele ciast bez pieczenia to ciasta wegańskie. W tym przepisie bazą jest masa z daktyli, wiórków kokosowych i orzechów – lekko wilgotna, idealnie nadaje się do ciasta z owocami.

Do tego krem orzechowy i dużo owoców, najlepiej sezonowych, takich jak truskawki, porzeczki czy poziomki. Aby ciasto wyglądało pięknie, możecie je udekorować jadalnymi kwiatami. 

Sprawdź przepis na wegańskie ciasto raw z czerwonymi owocami i hibiskusem >>

Trzywarstwowe ciasto czekoladowe

Efektowny tort bez pieczenia? Wydaje się niemożliwe, prawda? A jednak! Przygotujcie tort musowy. Do jego zrobienia będziecie potrzebować trzech różnych czekolad.

Pierwsza warstwa to intensywny mus z gorzkiej czekolady, następnie jest mus z czekolady mlecznej, a na wierzchu ciasta – warstwa delikatnego musu z białej czekolady. Pyszne!

Sprawdź przepis na trzywarstwowe ciasto czekoladowe >>

Ekspresowa tarta czekoladowa z dżemem

Ta tarta robi się praktycznie sama. Spód to ciasteczka imbirowe (dobrze sprawdzą się także klasyczne korzenne), a masa powstaje z czekolady deserowej i serka typu philadelphia.

Aby jednak ciasto nie było zbyt słodkie, jego wierzch obficie dekorujemy dżemem lub konfiturą. Wybierzcie tę z ulubionych owoców i cieszcie się wspaniałym deserem.

Sprawdź przepis na ekspresową tartę czekoladową z dżemem >>

Jak zrobić ciasto bez pieczenia? Podpowiadamy!

wegański jagielnik z tahini i malinami, ciasto z malinami, wegański sernik, ciasto z kaszy jaglanej, sezamowy jagielnik, kokosowy jagielnik, zdrowy deser, ciasto bez cukru, fit ciasto

Wegański jagielnik z tahini i różanymi malinami

Roślinna odpowiedź na sernik, czyli jagielnik, to doskonały pomysł na podwieczorek. I do tego bez pieczenia! Na spodzie znajdziecie migdały, sezam i daktyle – już sama baza jest pyszna.

Kasza jaglana w połączeniu z mleczkiem kokosowym, daktylami i tahini dopełnia całości. Wierzch ciasta natomiast dokłada kwaskową nutę – maliny w wodzie różanej sprawiają, że to naprawdę wyrafinowany deser.

Sprawdź przepis na wegański jagielnik z tahini i różanymi malinami >>

Tarta na spodzie z ciastek oreo z jagodami, jeżynami i borówkami (fot. Sylwia Kaleta)

Tarta na spodzie oreo z musem jagodowym i kremem mascarpone

Ależ to jest rozpusta! Nie dość, że używamy jednych z naszych ulubionych ciasteczek do przygotowania spodu, to jeszcze robimy wspaniały mus jagodowy i krem mascarpone.

A to wszystko wcale nie jest skomplikowane! Za to efekt okazuje się piorunujący – goście zawsze proszą o dokładkę. Nie martwcie się jednak, jeśli akurat nie macie w planach przyjęcia – tę tartę można zrobić bez okazji!

Sprawdź przepis na tartę na spodzie oreo z musem jagodowym i kremem mascarpone >>

Tiramisu

No dobrze, może tiramisu to nie do końca ciasto, ale w kategorii szybkich do zrobienia deserów, bez użycia piekarnika, nie ma sobie równych. Zresztą mocno ciasto przypomina – spójrzcie na te warstwy nasączonych kawą biszkoptów, przełożone kremem z mascarpone i posypane kakao!

Taki deser śmiało może konkurować z niejednym tortem!

Sprawdź przepis na tiramisu >>

Zerknij także do naszego zestawienia z przepisami na tiramisu >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk