Kukbuk
Kukbuk

Ekspresowa tarta czekoladowa na spodzie z ciasteczek imbirowych z dżemem z maliny moroszki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Spód
kruche ciasteczka imbirowe IKEA Vintersaga
50 g
masło
25 g + do natłuszczenia formy
Masa serowa
masło
25 g
czekolada deserowa 50-55% IKEA Belöning
100 g
serek typu philadelphia
250 g
cukier puder
50 g
Dodatkowo
dżem z maliny maroszki IKEA Sylt Hjortron

zdjęcia: dinnershow.studio

stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

przepis: Ewa Michalska

Krok 1

Ciasteczka wkładamy do woreczka i kruszymy, uderzając go wałkiem, lub mielemy w blenderze, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Masło roztapiamy w rondelku, mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Formę do tarty smarujemy miękkim masłem i wykładamy pergaminem. Wsypujemy do niej ciasteczka wymieszane z masłem, ugniatamy dokładnie – wylepiamy także brzegi formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Krok 2

Masło rozpuszczamy z czekoladą w rondelku w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce – powoli, aby czekolada się nie zwarzyła. Lekko studzimy. Serek i cukier puder mieszamy. Dodajemy do nich rozpuszczoną czekoladę z masłem, dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na ciasteczkowy spód. Wstawiamy tartę do lodówki na minimum 30 minut. Na gotowe ciasto wykładamy konfiturę z maliny moroszki. 

 

Materiał powstał we współpracy z marką IKEA.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk