Kukbuk
Kukbuk
Szybkie ciasto króeka bez pieczenia na herbatnikach czekoladowych z kremem karmelowym (fot. Maciej Niemojewski)

Ciasto toffi bez pieczenia

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
śmietanka 36%
340 ml
cukier puder
4 łyżki
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
mascaprone
400 g
likier o smaku karmelu
1 łyżka
domowy karmel lub kajmak
3 łyżki
herbatniki kakaowe
170 g
herbatniki maślane
150 g
posiekane orzechy włoskie lub ziemne
3 łyżki

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Marcin Lewandowski


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

W wysokim naczyniu ubijamy połowę śmietany z 2 łyżkami cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany wrzucamy stopniowo, po jednej łyżce mascarpone (łącznie 200 gramów) i krótko miksujemy. Gotowy krem waniliowy odstawiamy do lodówki.

Proste ciasto toffi na herbatnikach bez pieczenia składniki (fot. Maciej Niemojewski)

krok 2

W drugim naczyniu ubijamy pozostałą śmietankę z resztą cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy likier i karmel. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo, po jednej łyżce pozostałe mascarpone. Krótko miksujemy. Gotowy krem toffi wstawiamy do lodówki na minimum 10 minut.

krok 3

W tym czasie formę do ciasta (12 × 24 centymetry) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników kakaowych. Ciastka przykrywamy połową kremu toffi, na którym kładziemy warstwę herbatników maślanych. Następnie rozprowadzamy na ciastkach połowę kremu waniliowego. Wszystkie kroki powtarzamy od początku.

krok 4

Jeśli zostanie nam trochę herbatników kakaowych, kruszymy je, a następnie łączymy z orzechami – tą mieszanką posypujemy wierzch ciasta. Przykrywamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc, dzięki czemu herbatniki nasiąkną śmietanką, a ciasto zrobi się zwarte i będzie się łatwiej kroić.

Zobacz także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk