Kukbuk
Kukbuk

Beza Pavlova – przepisy na kultowy deser i nie tylko

Królowa każdego przyjęcia. Kiedy rozkłada swoje kruche suknie na środku stołu, większość biesiadników wstrzymuje oddech. Robi wrażenie przepychem, ilością kremu i owoców. To deser, który powstał na cześć sławnej baletnicy i – podobnie jak ona – przyciąga uwagę tłumów. Wybraliśmy najlepsze przepisy na Pavlovą.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Monika Walecka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Tort Pavlova jest jednym z najpopularniejszych deserów na świecie. Wystarczy na niego spojrzeć i już wiadomo, że śmiało może konkurować z innymi słynnymi tortami. Niektórzy jednak nie czują się na tyle pewnie, by samodzielnie zrobić bezę. Z naszymi przepisami ten deser na pewno wam się uda!

W przypadku bezy bardzo ważna jest cierpliwość, ponieważ nie tyle ją pieczemy, ile suszymy w piekarniku. Idealna Pavlova jest chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca, mięciutka w środku. Można ją upiec zarówno w formie dużego tortu, jak i mniejszych deserów. Zawsze będzie wspaniała. Beza Pavlova – przepisy na ten i kilka innych smakołyków czekają na was poniżej!

Jak zrobić bezę Pavlova? – Przepis (fot. dinnershow studio)

Beza Pavlova

Ta beza gościła kiedyś na okładce papierowego wydania magazynu „KUKBUK”. Czy można się temu dziwić? Wygląda imponująco! Doznania smakowe nie ustępują efektowi wizualnemu – to niby klasyczna Pavlova, ale do bezy dodajemy niewielką ilość kakao i octu balsamicznego, by smak był ciekawszy, a do kremu chałwę. Do bezy doskonale pasują pestki granatu i migdały.

Sprawdź przepis na bezę Pavlovą >>

Pavlova z kremem cytrynowym i ze śliwkami (fot. Maciej Niemojewski)

Beza Pavlova z mascarpone cytrynowym i ze śliwkami

Najpopularniejszy krem do bezy to ten na bazie mascarpone. Aby jednak deser był nieco bardziej orzeźwiający, do kremu dodajemy skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. A wierzch deseru dekorujemy śliwkami – takimi, których nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Podsmażone z wanilią, anyżem i porto, nadadzą Pavlovej niebanalny charakter.

Sprawdź przepis na bezę Pavlovą z mascarpone cytrynowym i ze śliwkami >>

Tort bezowy Pavlova z jeżynami

Do Pavlovej najlepiej pasują kwaskowe owoce. Ponieważ beza sama w sobie jest dość słodka, warto przełamać jej smak czymś kwaśnym. Stawiamy na jeżyny! Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z bezą, ten przepis będzie dla was idealny – wystarczy upiec bezę, ubić kremówkę z cukrem waniliowym i udekorować deser owocami i jadalnymi kwiatami.

Sprawdź przepis na tort bezowy Pavlova z jeżynami >>

Beza Pavlova, która zawsze wychodzi? Mamy najlepsze przepisy!

Bezowy wieniec z lemon curd i cytrusami

Beza nie zawsze musi mieć formę wyrośniętej kopuły. Jeśli ten kształt już wam się znudził, wypróbujcie bezowy wieniec! Efekt osiągniecie w bardzo prosty sposób – wystarczy narysować na papierze do pieczenia dwa okręgi, mniejszy i większy. Pomiędzy nie wyłóżcie masę bezową, najlepiej małymi porcjami. Po upieczeniu otrzymacie wieniec. Warto pamiętać, że jest bardzo kruchy i trzeba się z nim obchodzić nadzwyczaj ostrożnie!

Sprawdź przepis na bezowy wieniec z lemon curd i cytrusami >>

Tort bezowy z musem czekoladowym i malinami

Zazwyczaj beza kojarzy się z jasnym, prawie białym kolorem. W tym przepisie do białek dodajemy wiórki kakaowe i zmielone na pył podprażone orzechy laskowe. Takiego ciasta jeszcze nie jedliście – bezowe blaty są tu przełożone lekkim musem czekoladowym i udekorowane malinami. Efekt jest zaskakujący – i pyszny.

Sprawdź przepis na tort bezowy z musem czekoladowym i malinami >>

Beza z kremem i cytrusami - Przepis (fot. Ula Demczuk)

Minibezy Pavlova z grejpfrutem

Z czego zrobić krem do bezy, jeśli nie z mascarpone albo ubitej śmietanki? Z mleczka kokosowego! A ponieważ kokos dobrze pasuje do cytrusów, do minibez dorzućcie cząstki grejpfruta. Minibeza Pavlova jest idealnym rozwiązaniem, jeśli nie chcecie się męczyć z krojeniem dużego tortu. Nic się nie pokruszy, a każdy otrzyma taką samą, pięknie udekorowaną porcję.

Sprawdź przepis na minibezy Pavlova z grejpfrutem >>

Kawowe bezy - PRZEPIS. Jak zrobić bezy kawowe z sosem z owoców leśnych (fot. Maciek Niemojewski)

Minibezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych

Niby mini, a takie dobre! No dobrze, wcale nie są takie małe, przyznajemy. Zwłaszcza że dekorujemy je kawowym kremem z mascarpone i ze śmietanki z dodatkiem espresso. Kontrastem smakowym będzie tu sos z owoców leśnych – możecie użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych. Szczególnie polecamy jagody, jeżyny lub maliny.

Sprawdź przepis na minibezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych >>

Bezy różane posypane chrupiącymi pistacjami

Bezy różane z pistacjami

Kolejna propozycja minibez to deser bez kremu, do chrupania. Aby jednak nie było nudno, do białek wlewamy nieco wody różanej. Do tego posiekane pistacje – na wierzch – i gotowe! Jeśli bez nie będziecie podawać od razu, przechowujcie je pod przykryciem w temperaturze pokojowej – chodzi o to, by zachować ich chrupkość!

Sprawdź przepis na bezy różane z pistacjami >>

Jak zrobić deser Pavlova? Sprawdźcie przepisy!

Rolada bezowa z różanym kremem i malinami

Czy z bezy można zrobić coś poza Pavlovą? Oczywiście, że tak. Na przykład wspaniałą roladę bezową z kremem. Pieczemy cienką warstwę bezy, zostawiamy do wystygnięcia, a następnie zwijamy w formie rolady z dodatkami. Ponieważ uwielbiamy połączenie wody różanej z malinami, właśnie te składniki trafiają do kremu. Do tego koniecznie trochę świeżych owoców!

Sprawdź przepis na roladę bezową z różanym kremem i malinami >>

Bezy truskawkowe

Małe bezy, które świetnie się sprawdzą na letnie przyjęcie w ogrodzie. Różowy kolor nada im kilka kropel barwnika, a truskawki macerowane w whisky z pieprzem sprawią, że deser wcale nie będzie aż taki niewinny, na jaki wygląda. Podajcie je w papierowych rożkach, jako małe słodkości do podjadania, a krem zaserwujcie osobno – do maczania. Te małe bezy mogą też posłużyć jako baza innych deserów, na przykład eton mess.

Sprawdź przepis na bezy truskawkowe >>

Kanapki lodowe z minibez

Takiej kanapki lodowej jeszcze nie jedliście. Zamiast wafelków – chrupiące bezy, a między nimi same cudowności. Wyobraźcie sobie, że robicie kanapkę z bez posmarowanych masą bananowo-orzechową, a do środka wkładacie ulubione lody. Jedno możemy obiecać: na jednej się nie skończy!

Sprawdź przepis na kanapki lodowe z minibez

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk