Kukbuk
Kukbuk

Minibezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 80 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Bezy:
białko jajka "zerówki"
4 sztuki
sól
szczypta
drobny cukier
200 g
sok z cytryny
1 łyżeczka
skrobia ziemniaczana
1 łyżeczka
Sos:
jagody mrożone
100 g
jeżyny mrożone
50 g
maliny mrożone
50 g
cukier
30 g
Krem:
śmietanka 36%
100 ml
mascarpone
250 g
cukier puder
3 łyżki
bardzo mocne espresso
50 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na niej sześć okręgów o średnicy 10 centymetrów.

krok 2

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach – kolejną porcję dodajemy dopiero, gdy poprzednia całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Krem powinien być gęsty, sztywny i lśniący. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia, w obrębie wyznaczonych okręgów. Bezy wstawiamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Ciastka suszymy przez 60 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

krok 3

W garnku umieszczamy mrożone jagody, jeżyny i maliny. Zasypujemy je cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Możemy go zblendować i przetrzeć przez drobne sito lub zostawić sos z kawałkami owoców. Studzimy.

krok 4

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy mascarpone, cukier puder i espresso. Miksujemy do połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim upieczone bezy. Tuż przed podaniem wierzch polewamy sosem z owoców leśnych. Możemy też udekorować prażonymi płatkami migdałów, listkami świeżej mięty lub malinami.

Logo marki Nivona

Przepis powstał we współpracy z marką Nivona

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk