Kukbuk
Kukbuk
Talerz placków ziemniaczanych z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce (fot. Jessica Nadziejko)

6 pomysłów na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z delikatnym aromatem cebuli – idealne jako danie główne, przekąska albo dodatek do innych potraw. Oto nasze ulubione przepisy na placki ziemniaczane!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Tego chrupnięcia nie da się z niczym pomylić – taki dźwięk wydają tylko idealnie usmażone placki ziemniaczane. Lubimy jeść je same, ale też chętnie dobieramy do placków różne mniej lub bardziej wyszukane dodatki. Polacy dzielą się na dwa obozy: jedni uwielbiają placki na słono, na przykład z sosem mięsnym lub grzybowym, drudzy zajadają je na słodko, z cukrem i ze śmietaną. Nam smakują obie wersje – odpowiednio doprawione, potrafią zachwycić i małych, i dużych!

Jakie ziemniaki wybrać do placków ziemniaczanych?

Kluczem do udanych placków ziemniaczanych jest wybór odpowiednich ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się odmiany bogate w skrobię, takie jak te typu B i C – są bardziej mączyste i sprawiają, że placki wychodzą wyjątkowo chrupiące. Poza tym dzięki dużej zawartości skrobi się nie rozpadają.

Pamiętajcie też, że do placków nie do końca nadają się młode ziemniaki. Zwykle zawierają sporo wody, więc do masy trzeba będzie dodać nieco mąki ziemniaczanej.

Bez względu na rodzaj ziemniaków warto przed smażeniem placków odcisnąć zawartą w masie wodę.

Jak smażyć placki ziemniaczane, aby były chrupiące?

Sekret chrupiących placków tkwi w odpowiedniej temperaturze i rodzaju tłuszczu. Co ciekawe, w najprostszym przepisie na placki nie ma mąki ani jajka. Wystarczą same ziemniaki – otrzymamy wtedy naprawdę bardzo chrupiącą przekąskę.

Warto także zwrócić uwagę na temperaturę oleju. Powinien być mocno rozgrzany, do około 180 stopni. Nie należy smażyć na dużym ogniu, bo temperatura szybko wzrośnie, przez co placki spalą się na zewnątrz, a w środku wciąż będą surowe. Starajmy się utrzymywać stałą temperaturę oleju, smażąc na średniej mocy palnika. Placki ziemniaczane powinny też być stosunkowo cienkie, wtedy szybciej się usmażą i będą idealnie chrupiące.

Ważne jest również to, by smażyć placki na patelni partiami – zbyt wiele placków na raz sprawi, że temperatura się obniży, a ziemniaki nasiąkną tłuszczem. Po usmażeniu gotowe przekąski odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Placki ziemniaczane to jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań, które można przygotować w kilka minut. Wybraliśmy nasze ulubione przepisy na placki – koniecznie je przetestujcie!

Przepis na szybkie placki ziemniaczane z sosem z buraków (fot. Paulina Czyżewska)

Placki ziemniaczane z sosem buraczanym 

Do ziemniaków na placki warto dodać inne starte warzywa. Świetna jest na przykład marchewka lub pietruszka korzeniowa. Aby placki nie były zbyt mdłe, możemy do masy na nie dołożyć drobno pokrojoną cebulę lub por.

Przygotowaliśmy także przepyszny sos buraczany – jest szybki do zrobienia, a smakuje jak w restauracji!

Sprawdź przepis na placki ziemniaczane z sosem buraczanym >>

placki ziemniaczane, placki ziemniaczane kukbuk, placki ziemniaczane proste, placki z ziemniaków, proste placki, placki warzywne, placki dla dzieci, kuchnia polska

Placki ziemniaczane z salsą paprykową

Placki ziemniaczane to bardzo wdzięczne danie – pasują do wielu różnych sosów i innych dodatków. Starte na grubej tarce ziemniaki połączyliśmy z piórkami cebuli i podaliśmy z salsą paprykową.

Taki sos z pieczonej papryki jest wyjątkowo uniwersalny, można nim polać także grillowane mięso czy podać z pieczonymi warzywami. 

Sprawdż przepis na placki ziemniaczane z salsą paprykową >>

Talerz placków ziemniaczanych z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce (fot. Jessica Nadziejko)

Delikatne placki ziemniaczane z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce

Kto powiedział, że placki ziemniaczane muszą być zawsze zrobione z surowych ziemniaków? Tutaj mamy małą rewolucję – ziemniaki najpierw gotujemy, a później z ziemniaczanej masy formujemy placuszki.

Są delikatniejsze i bardziej puszyste niż zwykłe, dlatego serwujemy je z równie lekkim sosem kurkowym. Do tego jeszcze jajko w koszulce i wspaniały obiad gotowy!

Sprawdź przepis na delikatne placki ziemniaczane z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce >>

Placki ziemniaczane - przepisy na pyszny obiad!

Placki ziemniaczane na słodko

Placki z ziemniaków jedzone ze słodkimi dodatkami często wywołują kontrowersje. A przecież ziemniaki doskonale łączą się z cukrem, ze śmietaną czy z miodem – mają w sobie sporo naturalnej słodyczy!

W tym przepisie do ziemniaczanej masy postanowiliśmy dosypać nieco kardamonu, aby podkręcić smak. Dzieci pokochają te placki!

Sprawdź przepis na placki ziemniaczane na słodko >>

Placki z batatów z wegańską śmietaną

A może by tak… zrobić placki ziemniaczane z batatów? Ich słodki smak warto przełamać sporą ilością czosnku i koperkiem. Dobrze komponuje się z nimi wegańska śmietana, która jest lekko kwaskowa i przez to wzbogaca danie.

Takie placki to ciekawa alternatywa dla klasyki, przełamuje kuchenną nudę!

Sprawdź przepis na placki z batatów z wegańską śmietaną >>

Okonomiyaki z batatami i brukselką

Ten azjatycki placek to nic innego jak po prostu duży placek ziemniaczany. Możecie go zrobić ze zwykłych ziemniaków, ale my szczególnie polecamy bataty.

Dzięki temu, że są słodkie, idealnie pasują do brukselki, srirachy i sezamu. Placka ziemniaczanego w takiej odsłonie jeszcze nie jedliście!

Sprawdź przepis na okonomiyaki z batatami i brukselką >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk