Kukbuk
Kukbuk
Talerz placków ziemniaczanych z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce (fot. Jessica Nadziejko)

Delikatne placki ziemniaczane z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Placki ziemniaczane:
ziemniaki
1 kg
sól
do gotowania + ⅓ łyżeczki
cebula
1 sztuka
mąka
60 g
olej
do smażenia
Sos kurkowy:
masło
2 łyżki
oliwa
1 łyżka
szalotka
1 sztuka
kurki
300 g
sól
do smaku
wytrawne białe wino lub sherry
100 ml
mąka pszenna
1 łyżka
skrobia ziemniaczana
1 łyżka
bulion wołowy, grzybowy lub warzywny
500 ml
mielony czarny pieprz
do smaku
jajko w koszulce
do podania
świeży estragon lub pietruszka
½ pęczka

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, zgniatamy i odstawiamy do ostudzenia na 10-15 minut. Cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy mąkę i sól (⅓ łyżeczki) i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni, na oleju. Odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

krok 2

Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną szalotkę, grzyby i szczyptę soli. Smażymy około 5 minut, aż cała woda odparuje. Wlewamy wino i gotujemy, aż się zredukuje.  

krok 3

Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną mieszamy z ⅓ szklanki bulionu. Pozostały bulion wlewamy na patelnię. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy mieszankę bulionu i mąki, a następnie gotujemy przez 5-7 minut, do zgęstnienia – co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z plackami ziemniaczanymi, jajkiem w koszulce i posiekanymi ziołami. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk