Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, zgniatamy i odstawiamy do ostudzenia na 10-15 minut. Cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy mąkę i sól (⅓ łyżeczki) i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni, na oleju. Odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
krok 2
Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną szalotkę, grzyby i szczyptę soli. Smażymy około 5 minut, aż cała woda odparuje. Wlewamy wino i gotujemy, aż się zredukuje.
krok 3
Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną mieszamy z ⅓ szklanki bulionu. Pozostały bulion wlewamy na patelnię. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy mieszankę bulionu i mąki, a następnie gotujemy przez 5-7 minut, do zgęstnienia – co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z plackami ziemniaczanymi, jajkiem w koszulce i posiekanymi ziołami.