Kukbuk
Kukbuk
placki ziemniaczane, placki ze śmietaną, proste placki ziemniaczane, idealne placki ziemniaczane, przepis Marianna Medyńska, kuchnia polska, tradycyjna kuchnia polska, wegetariański obiad,

Placki ziemniaczane

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ziemniaki
300 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
żółtko z jajka "zerówka"
1 sztuka
mąka pszenna pełnoziarnista
1-2 łyżki
kardamon
szczypta
sól
1/2 łyżeczki
olej z pestek winogron
2-5 łyżek
dodatkowo:
śmietana, miód

Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska

krok 1

Ziemniaki myjemy i obieramy. ¾ ścieramy na tarce o grubych oczkach, ¼ – o drobnych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut.

krok 2

Jajko i żółtko mieszamy z mąką, opcjonalnie dodajemy kardamon.

krok 3

Ziemniaki przekładamy na sito i odciskamy z wody, po czym w misce mieszamy z jajkami i mąką. Tak przygotowane ciasto nakładamy partiami na mocno rozgrzane na patelni 2-3 łyżki oleju (w razie potrzeby uzupełniamy go przed smażeniem kolejnych placków). Formujemy jak najcieńsze placuszki i smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Kiedy będą złociste, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i miodem.

Gruba warstwa oleju na patelni wcale nie oznacza, że placki będą bardziej tłuste, wręcz przeciwnie – dobrze i szybko się usmażą. Nie bójcie się tłuszczu!

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!