Kukbuk
Kukbuk

7 pomysłów na dania z jadalnymi kwiatami

Kwitną, pachną i czarują kolorami. Gdy już się na nie napatrzycie, zerwijcie je i zjedzcie! Oto sposoby na wykorzystanie jadalnych kwiatów.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Opublikowano: 5 Lipca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

W ogrodzie, w parku, lesie, wszędzie tam gdzie dociera do nas zapach czerwcowych kwiatów, robi nam się błogo. Jednak gdzieś podświadomie budzą się też kubki smakowe. Przecież coś, co tak słodko pachnie, mogłoby również wspaniale smakować… Natura nie kłamie. Sprawdźcie nasze niezwykłe przepisy na dania, desery i napoje z kwiatów dzikiej róży, akacji i czarnego bzu, które właśnie kwitną.

placuszki akacjowe, placki z truskawkami, placki, placki na słodko, przepis Tosia Kolo, burczymiwbrzuchu, sezonowe placki, pankejki, placki z ricottą

Placuszki akacjowe z ricottą i ze smażonymi truskawkami >>

Pomysł na sezonowe śniadanie z konfiturą truskawkową i ze słodkimi placuszkami z kwiatów akacji. Do ciasta dodajcie ricottę i sok z cytryny, a następnie usmażcie placuszki na złoty kolor z odrobiną masła. W takich porankach rozsmakują się zarówno dzieci, jak i dorośli.

Roślinny sernik bez pieczenia z hibiskusem i sezonowymi owocami (fot. Beata Szmydki / cookcoaching.pl)

Wegańskie ciasto raw z czerwonymi owocami i hibiskusem >>

Ten deser przepięknie wygląda, ale też doskonale smakuje. I z pewnością zachwycą się nim nie tylko weganie. Owoce macerujcie w syropie z brandy, a krem przygotujcie z nerkowców i orzechów makadamii. By ciasto nie było zbyt słodkie, dodajcie odrobinę limonki i soli. Gdy deser będzie gotowy, udekorujcie go owocami i kwiatami hibiskusa w glazurze oraz świeżymi jadalnymi kwiatami.

Serowe krakersy z tahiną i kwiatami >> 

Jadalne kwiaty sprawdzą się nie tylko w słodkiej wersji. Zamiast do ciasta wykorzystajcie je do udekorowania kruchych serowych krakersów z cheddara i mąki gryczanej. Do tego grillowana dymka, ulubione sałaty i tahina. By nadać nieco ostrości krakersom, przyprawcie je harissą. To doskonała przekąska na upalne letnie dni.

Baklava różana z płatkami róży, pistacjami – przepis

Baklava różana >>

Coś dla tych, którzy uwielbiają naprawdę słodkie desery. Oto przepis na turecki przysmak w nieco mniej tradycyjnej wersji. Do pistacji, suszonych fig i moreli dodajcie syrop różany z odrobiną soku z cytryny. Następnie masę owocowo-orzechową przełóżcie na ciasto filo – i do piekarnika!

Słodki syrop akacjowy z wanilią (fot. Tosia Kolo / burczymiwbrzuchu)

Syrop akacjowy z wanilią >>

Słodkim syropem z kwiatów akacji możecie polać cienkie naleśniki, posłodzić kawę lub herbatę albo dodać go do ciasta. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników i nieco cierpliwości podczas obrywania płatków. 

Przepis na placuszki z czarnym bzem

Kwiaty czarnego bzu w cieście cydrowym >>

Letnie śniadanie to dobra okazja do wykorzystania nie tylko sezonowych owoców, ale także jadalnych kwiatów. Baldachy dzikiego bzu czarnego sprawdzą się doskonale w słodkich plackach z dodatkiem cydru. A gdy już placuszki będą rumiane, posypcie je cukrem pudrem. Pamiętajcie tylko, by nie jeść zielonych łodyg wystających z placuszków.

Krem z buraków, jarmużu i pokrzywy z fiołkami >>

Miłośnicy kremów we wszystkich postaciach nie przejdą obojętnie obok miski takiej zupy. Wywar z buraków gotujemy z mleczkiem kokosowym, dzięki czemu nabierze gęstości i słodyczy. Dodajemy pokrzywę, zioła prowansalskie, jarmuż i podajemy z plasterkiem cytryny oraz płatkami fiołka.

Duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem >>

Żółte i drobne świetnie sprawdzają się jako dodatek do warzywnych obiadów. My proponujemy przygotować blanszowane pory, wymieszać je z pomidorami, czosnkiem i rozmarynem. Pod koniec dorzućcie kwiaty cukinii i podawajcie całość z prażonymi ziarnami słonecznika.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk