Kukbuk
Kukbuk

5 pomysłów na dania z kwiatów

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Kwitną, pachną i czarują kolorami. Gdy już się na nie napatrzycie, zerwijcie i zjedzcie!

Tekst: Joanna Olas-Rek

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Opublikowano: 5 Lipca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

W ogrodzie, w parku, lesie, wszędzie tam gdzie dociera do nas zapach czerwcowych kwiatów, robi nam się błogo. Ale gdzieś podświadomie budzą się też kubki smakowe. Przecież coś, co tak słodko pachnie, mogłoby również wspaniale smakować… Natura nie kłamie. Sprawdźcie nasze niezwykłe przepisy na dania, desery i napoje z kwiatów dzikiej róży, akacji i czarnego bzu, które właśnie kwitną.

Placuszki akacjowe z ricottą i ze smażonymi truskawkami >>>

Nie ma dnia bez miseczki truskawek. Jeśli szukacie czegoś bardziej wyrafinowanego niż koktajl, ciasto z kruszonką czy makaron z truskawkami, zróbcie z nich sos i podajcie do placków z akacji.

Wegańskie ciasto raw z czerwonymi owocami i hibiskusem >>>

Roślinne ciasto bez pieczenia, doskonałe na gorące dni. W sam raz zamiast lodów! 

Serowe krakersy z tahiną i kwiatami >>> 

Charakterne krakersy z dodatkiem cheddaru są wprost stworzone, by hojnie posypać je młodymi listkami i jadalnymi kwiatami. Do tego grillowana dymka, sos na bazie tahiny i najpiękniejsze kanapki na świecie gotowe!

Baklava różana >>>

Delikatnie listkujące się i chrupkie ciasto filo przełożone orzechowym miksem i polane różanym syropem – idealny deser na letnie popołudnie, który można jeść nie tylko siedząc po turecku!

Syrop akacjowy z wanilią >>>

Słodkie, słodsze, najsłodsze! Jeśli po plackach i baklavie poziom cukru i endorfin nadal nie podskoczył, warto spróbować syropu akacjowego z nutą waniliową. Zastosowanie ma szerokie: do herbaty, orzeźwiających napojów, słodkich dań czy deserów. Lub łyżeczką, prosto do buzi, na poprawę nastroju.

Kwiaty czarnego bzu w cieście cydrowym >>>

Placuszki z czarnym bzem to smak wczesnego lata, a te dzięki dodatkowi cydru są jeszcze bardziej charakterne.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!