Kukbuk
Kukbuk

Jak zostać domowym baristą?

Nieumiejętnie zaparzona kawa jest pełna goryczy. Oto, nomen omen, gorzka prawda o kawie. Tymczasem, by poranne espresso było równie smaczne, jak pobudzające, wystarczy zastosować się do kilku prostych wskazówek.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 14 minut!

Stale rosnąca popularność kawy sprawiła, że na przestrzeni ostatnich lat coraz więcej osób zaczęło przygotowywać ją we własnej kuchni. Jedni używają do tego kawiarki znalezionej podczas wiosennych porządków w babcinym pawlaczu, inni – w pogoni za perfekcyjnym espresso – wymieniają zmywarkę na system odwróconej osmozy. I wcale niełatwo jest stwierdzić, gdzie się zaczyna, a gdzie kończy zdroworozsądkowe poszukiwanie optymalnego smaku kawy. Bez większego problemu za to można wymienić kilka podstawowych zasad, którymi warto się kierować podczas jej parzenia. Dzięki tym wskazówkom możemy z łatwością poprawić smak parzonej w domu kawy i zadbać o jego powtarzalność.

fot. Nathan Dumlao / unsplash.com

Składniki dobrej kawy 

Wraz z rozwojem kultury kulinarnej nauczyliśmy się przywiązywać większą wagę do jakości produktów, których używamy do gotowania. Świeże, lokalne składniki są podstawą w przyrządzaniu smacznego jedzenia i – zdaniem wielu – mają na nie większy wpływ niż sam przepis. Idąc tym tropem, prędko możemy dojść do przekonania, że przygotowanie dobrej kawy powinniśmy zacząć od wyboru odpowiednich ziaren, wody, a niekiedy także mleka.

fot. Christina Rumpf / unsplash.com

Jak wybrać ziarna do parzenia kawy w domu?

Kupno odpowiednich ziaren kawy zależy od wielu czynników: metody, którą zamierzamy je zaparzyć, sprzętu, jaki posiadamy, budżetu czy – co najistotniejsze – osobistych preferencji smakowych.

Przede wszystkim polecamy sięgnąć po kawę sprzedawaną w ziarnach. Kawa zmielona przez producenta, nawet jeśli jest zapakowana próżniowo, bardzo prędko traci smak i aromat. Już w kilka minut po zmieleniu ziarna bezpowrotnie tracą wiele substancji lotnych, a co za tym idzie – znaczną część swojego smaku i aromatu.

W drugiej kolejności powinniśmy się upewnić, że ziarna, które planujemy kupić, nadają się do metody, jaką zamierzamy je parzyć. Na paczce powinno być napisane, czy kawa została wypalona pod metody przelewowe, czy do zaparzenia w ekspresie ciśnieniowym. Możemy się także zasugerować informacją o stopniu wypalenia ziarna. Jasny wypał znacznie lepiej sprawdzi się do dripa, aeropressu czy ekspresu przelewowego, z kolei ciemny do przygotowania espresso. Jeśli nie znajdziemy tej informacji na opakowaniu, najlepiej zapytać o poradę baristę lub producenta.

Kawy uprawiane w Ameryce Południowej, przede wszystkim w Brazylii, charakteryzują się w znacznej mierze czekoladowo-orzechowymi nutami

Ostatnim krokiem w wyborze kawy jest znalezienie ziaren o smaku, który najlepiej odpowiada naszym upodobaniom. Wielu producentów – szczególnie w segmencie kaw specialty – ułatwia to zadanie, drukując na etykietach profile smakowe. Wyobrażenie o smaku kawy możemy także zdobyć na podstawie kraju pochodzenia. Kawy uprawiane w Ameryce Południowej, przede wszystkim w Brazylii, charakteryzują się w znacznej mierze czekoladowo-orzechowymi nutami. Z kolei ziarna z krajów afrykańskich potrafią zaskoczyć wyjątkowo owocowym smakiem. Kawy azjatyckie, na przykład z Indonezji, bywają natomiast cięższe i cieliste, o aromatach ziemistych i dymnych.

Wiele o charakterze kawy powie nam jej obróbka, czyli metoda, za pomocą której ziarna zostały wyodrębnione z owocu kawowca. Z kaw obróbki naturalnej lub honey zaparzymy zazwyczaj słodszy napar niż z ziaren obróbki mytej. Z drugiej strony kawy myte potrafią być znacznie czystsze i bardziej herbaciane w smaku.

Przy zakupie kawy powinniśmy wziąć także pod uwagę jej gatunek. Z dwóch najpopularniejszych – arabiki i robusty – ta pierwsza jest powszechnie uważana za szlachetniejszą i bardziej zniuansowaną. Po mieszanki arabiki z robustą mogą sięgnąć przede wszystkim entuzjaści mocniejszych smaków z wyraźną goryczą.

Jakiej wody użyć do parzenia kawy? 

W zależności od tego, czy mówimy o espresso, czy o kawie przelewowej, woda stanowi pomiędzy 90% a 99% gotowego naparu. Z tego powodu powinniśmy zadbać, by była ona jak najwyższej jakości. Domowym baristom szczególnie polecamy wodę z osmozy lub filtrowaną konwencjonalnie. Odpowiednia mineralizacja wody jest kluczowa dla poprawnej ekstrakcji kawy, a więc dla wydobycia z niej jak najlepszego smaku.

Co więcej, wlewanie kranówki do ekspresu – ciśnieniowego lub przelewowego – może w dłuższej perspektywie skrócić jego żywotność. Kamień, który wytrąca się z wody podczas jej podgrzewania, może się osadzić wewnątrz sprzętu, a tym samym wpłynąć negatywnie zarówno na jego działanie, jak i na smak parzonej w nim kawy.

Jakie mleko wlać do kawy? 

Nie bez przyczyny trzy sekrety kuchni francuskiej to masło, masło i jeszcze raz masło. Tłuszcz, którego w nim nie brakuje, jest w końcu najlepszym nośnikiem smaku. Chcąc przygotować kawę mleczną, powinniśmy więc wziąć pod uwagę, że tłuste mleko znacznie lepiej podkreśli smak kawy niż chude. Niektórzy bariści podczas zawodów kawowych przyrządzają dla sędziów cappuccino na bazie mleka, które zawiera nawet 5% tłuszczu!

Sprzęt i akcesoria, którymi posłużymy się w tym celu, będą mieć wielki wpływ na jej ostateczny smak

Najlepszy sprzęt do parzenia kawy 

Mamy już wszystkie składniki, pora więc zaparzyć idealną kawę. Sprzęt i akcesoria, którymi posłużymy się w tym celu, będą mieć wielki wpływ na jej ostateczny smak. Przy wyborze ekspresu czy młynka do kawy powinniśmy mieć na uwadze wiele elementów: ich jakość, funkcjonalność, dizajn, ale również to, czy bez baristycznego doświadczenia będziemy w stanie w pełni wykorzystać ich potencjał. Podpowiadamy, w jakie sprzęty kawowe warto wyposażyć swoją kuchnię, by cieszyć się idealnie kremowym cappuccino lub klasycznym przelewem!

Sprzęt do parzenia espresso i kaw mlecznych

Poranne ustawianie przepisu na espresso to jedno z największych wyzwań przed otwarciem kawiarni. Bariści nieraz muszą zaparzyć po siedem czy osiem filiżanek, zanim dotrą do odpowiedniego smaku. By nie kłopotać się tym w domu, najlepiej zainwestować w zautomatyzowany, inteligentny ekspres ciśnieniowy, który samodzielnie miele i parzy kawę, oszczędzając nam porannych nerwów i kilku nowych siwych włosów na głowie.

W tym segmencie zdecydowanie wyróżniają się ekspresy Siemens z linii EQ700. To doskonale zaprojektowane, solidne ekspresy, wyposażone w czytelny interfejs i funkcję aromaSelect, dzięki której możemy łatwo dostosować smak i moc kawy do swoich preferencji. Ich wielką zaletą jest system iAroma, który łączy trwałe, płaskie żarna ceramiczne o dużej powierzchni przemiału z inteligentnym podgrzewaczem wody i wydajną pompą. Harmonijne działanie tych trzech elementów ekspresu jest kluczowe dla utrzymania odpowiedniej temperatury i ciśnienia podczas parzenia espresso, czyli absolutnych fundamentów smacznej i powtarzalnej kawy o odpowiednim poziomie ekstrakcji.

Ekspresy te cenimy także za funkcję coffeePlaylist. Za jej pomocą możemy zaprogramować nasze urządzenie w taki sposób, by o różnych godzinach dnia przyrządzało rozmaite kawy. A wszystko to zdalnie, za pomocą smartfona.

Inteligentne ekspresy ciśnieniowe to znakomita alternatywa dla klasycznego duetu w postaci ekspresu i młynka. Dzięki nim oszczędzamy nie tylko czas, ale także przestrzeń na kuchennym blacie.

fot. George Kroeker / unsplash.com

Sprzęt do parzenia kawy metodami alternatywnymi 

Dripper, aeropress i french press – oto trzy akcesoria, które powinni znać wszyscy wielbiciele czarnej kawy. Choć znacznie różnią się działaniem, za pomocą każdego z nich możemy przygotować kubek cudownego przelewu, idealnego na początek dnia czy popołudniowy spadek energii.

Dripper (lub chemex) polecamy szczególnie osobom, które cenią czyste, przejrzyste napary. Jego działanie jest wyjątkowo proste: do środka wkładamy stożkowy papierowy filtr, a następnie wsypujemy zmieloną kawę. Powoli zalewamy ją przegotowaną wodą (najlepiej robić to za pomocą specjalnego czajnika z długą, wąską szyjką). Woda powoli przesącza się przez zmielone ziarna, wnika w nie i ekstrahuje, a następnie – pełna substancji rozpuszczalnych z kawy – spływa do podstawionego naczynia.

fot. Pratik Gupta / unsplash.com

Aeropress to zdaniem wielu baristów jeden z najbardziej rewolucyjnych sprzętów, jakie kiedykolwiek pojawiły się w kawowym świecie. Złożony z trzech części – tuby, sitka i tłoku – pozwala zalać kawę gorącą wodą, a po kilku minutach odcisnąć gotowy napar przez mały papierowy filtr. Ten sposób polecamy wszystkim, którzy lubią eksperymentować z różnymi przepisami; aeropress potrafi zaparzyć jedną kawę na wiele rozmaitych sposobów!

French press to prawdopodobnie jedno z najbardziej powszechnych urządzeń do parzenia kawy. Zasada jego działania jest wyjątkowo prosta i nie da się wykluczyć, że to właśnie jej french press zawdzięcza swoją niegasnącą popularność. Zmieloną kawę wystarczy zalać w nim przegotowaną wodą, a po upływie około 4 minut powoli przelać przez gęste stalowe sitko. Największą wadą tej metody jest to, że gotowy napar bywa mętny – żadne sitko nie przesieje bowiem najdrobniejszych cząsteczek kawy, czyli tzw. pyłu kawowego.

Niezależnie od tego, którą metodę wybierzemy, powinniśmy wyposażyć się w kilka dodatkowych akcesoriów: wagę z dokładnością do 0,1 grama, czajnik z regulacją temperatury i żarnowy młynek. Dzięki tym sprzętom kawa, którą zaparzymy w domu, będzie smakować równie dobrze za każdym razem, gdy ją przyrządzimy.

Materiał powstał we współpracy z marką SIEMENS.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk