Zupełnie czarna i gorzka lub słodka i zabielona mlekiem, alternatywnie parzony napój bogów albo poczciwa zalewajka. Kawa niejedno ma imię, a wiele z nich dobrze znacie z codzienności wypełnionej kofeiną. Są jednak takie jej rodzaje, o których być może usłyszycie po raz pierwszy. Patenty na przyrządzanie kawy zależą od niuansów kulturowych i lokalnych potrzeb – czasem to sposób na rozgrzewkę, a czasem na orzeźwienie. Napoje, które prezentujemy poniżej, bywają postrzegane jako kontrowersyjne, jak kawa rozpuszczalna albo najdroższe ziarna na świecie, wydalone przez drapieżnego ssaka. Sprawdźcie nasz ekscentryczny przewodnik dla ciekawskich kawoszy.
Jak zostać domowym baristą?
Nieumiejętnie zaparzona kawa jest pełna goryczy. Oto, nomen omen, gorzka prawda o kawie. Tymczasem, by poranne espresso było równie smaczne, jak pobudzające, wystarczy zastosować się do kilku prostych wskazówek.