Kukbuk
Kukbuk

Migdałowe blondie z amaretto

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto:
biała czekolada
175 g
masło
110 g
mąka pszenna
110 g
mielone migdały
70 g
cukier
110 g
proszek do pieczenia
¾ łyżeczki
sól
szczypta
jajko „zerówka”
3 sztuki
migdały w płatkach
ok. 40 g
Polewa:
syrop klonowy
2 łyżki
amaretto
1 łyżka

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Anna Jezierska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Czekoladę kroimy na drobne kawałki i przekładamy do miseczki. Masło rozpuszczamy i zalewamy nim czekoladę. Zostawiamy na 2-3 minuty, po czym dokładnie mieszamy, by uzyskać gładką masę.

krok 2

W misce łączymy mąkę, zmielone migdały, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy jajka i masę czekoladową i miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 25 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia, i posypujemy grubą warstwą migdałów w płatkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 40 minut.

krok 3

Syrop klonowy mieszamy z likierem. Tą mieszanką smarujemy jeszcze ciepłe ciasto. 

Materiał powstał we współpracy z marką SIEMENS.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk