Jeśli kochacie kawę, z pewnością sprawi wam przyjemność skosztowanie jej w nieco innej formie. Choć zwykle fusy po parzeniu kawy wyrzucane są do kosza, w kuchni można je z powodzeniem wykorzystać ponownie. Upieczecie z nich wytrawne herbatniczki albo ciasteczka z czekoladą. Brzmi niewiarygodnie? Na szczęście gotowanie z użyciem fusów po kawie jest naprawdę proste. Co więcej, w ten sposób nie tylko przygotujecie dla siebie i domowników apetyczną przekąskę, ale również ograniczycie ilość wytwarzanych odpadów. A jeśli macie ochotę na dalsze eksperymenty, zróbcie z fusów peeling do ciała albo nawóz dla roślin. To się nazywa zero waste!
3 przekąski z fusów po kawie
Zamiast wyrzucać fusy do kosza, użyjcie ich ponownie do kreatywnych przekąsek – zgodnie z ideą zero waste. Jak je przygotować?
Tekst: Zuza Rożek
Zdjęcia: Zuza Rożek
Jak wysuszyć fusy?
Proszkowanie fusów
Do niektórych przepisów najlepiej użyć sproszkowanych fusów. Jak je zrobić? To bardzo proste!
krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni. Tacę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim równomiernie cienką warstwę fusów po kawie.
krok 2
Fusy pieczemy przez 45 minut lub do momentu, aż będą całkowicie suche. Studzimy, a następnie przesypujemy do blendera i mielemy na proszek.
Shortbread z fusami po kawie >>
Coś dla miłośników niezwykle kruchych klasycznych szkockich ciasteczek. Do tradycyjnej masy dodajemy tajemny składnik – sproszkowane fusy po kawie.
Ciasteczka chocolate chip czyli pieguski z fusami po kawie >>
Czy może być coś lepszego niż kawa i czekolada? Takie połączenie jest niezwykle kuszące, dlatego te ciasteczka nie mają sobie równych. Na dodatek pachną wyjątkowo apetycznie dzięki wanilii. W sam raz do popołudniowej herbaty.
Kawowe herbatniki z orzechami >>
Jeśli tradycyjne herbatniki są dla was zbyt słodkie, oto przepis na wytrawną wersję. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi kawy oraz słonym orzechom. Idealne na przekąskę.
- Ludzie i inspiracje
8 kaw na zimno, które przygotujecie w domu
Dni są coraz dłuższe i cieplejsze, co oznacza, że już niebawem do naszej porannej kawy zaczniemy dodawać kostki lodu. Macie ochotę na cold brew? A może spróbujecie shakerato?
- Ludzie i inspiracje
10 sposobów na lepszą kawę w domu
Różnica pomiędzy kawą zaparzoną w domu a tą, którą pijemy w kawiarni, bywa kolosalna. Istnieją jednak sposoby, by skutecznie zatrzeć tę granicę!
- Ludzie i inspiracje
Sposoby na piękną kawę
Nasze zmysły są ze sobą silnie powiązane, a spożywane pokarmy i napoje odbieramy nie tylko przez ich smak, ale też wygląd. By o poranku wesprzeć i ciało, i ducha, warto zadbać o estetykę przygotowywanej kawy.
- Ludzie i inspiracje
8 kaw na zimno, które przygotujecie w domu
Dni są coraz dłuższe i cieplejsze, co oznacza, że już niebawem do naszej porannej kawy zaczniemy dodawać kostki lodu. Macie ochotę na cold brew? A może spróbujecie shakerato?
- Ludzie i inspiracje
10 sposobów na lepszą kawę w domu
Różnica pomiędzy kawą zaparzoną w domu a tą, którą pijemy w kawiarni, bywa kolosalna. Istnieją jednak sposoby, by skutecznie zatrzeć tę granicę!
- Ludzie i inspiracje
Sposoby na piękną kawę
Nasze zmysły są ze sobą silnie powiązane, a spożywane pokarmy i napoje odbieramy nie tylko przez ich smak, ale też wygląd. By o poranku wesprzeć i ciało, i ducha, warto zadbać o estetykę przygotowywanej kawy.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?