Kukbuk
Kukbuk
Cappuccino z cynamonem, makaroniki, mleko i espresso na białym obrusie (fot. Martyna Cybuch)

Sposoby na piękną kawę

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Nasze zmysły są ze sobą silnie powiązane, a spożywane pokarmy i napoje odbieramy nie tylko przez ich smak, ale też wygląd. By o poranku wesprzeć i ciało, i ducha, warto zadbać o estetykę przygotowywanej kawy.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Zuza Rożek

Opublikowano: 8 Stycznia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Na to, jak odbieramy filiżankę porannej kawy, ma wpływ wiele czynników – od tego, skąd pochodzi kawa, poprzez umiejętności parzenia, po wybór naczynia, w którym napój został podany. Aby czerpać z espresso czy flat white'a możliwie najwięcej nie tylko smakowej, ale i wizualnej przyjemności, warto zastanowić się nad tym, jak wyeksponować charakter każdej z tych kaw. Spójna koncepcja podania i odpowiednie naczynie to klucz do sukcesu. Przed zaparzeniem kawy pomyślcie, na ile sposobów możecie ją przyrządzić i który z nich najbardziej wam odpowiada. By pomóc w podjęciu decyzji, podpowiadamy kilka podpatrzonych na KUKBUK-owych sesjach trików.

Espresso w filiżankach o różnych kształtach (fot. Martyna Cybuch)

Kształt ma znaczenie 

Kształt naczynia, w którym podaje się kawę, ma niebagatelne znaczenie. Podobnie jak w przypadku wina, wpływa na tempo utleniania się napoju i sposób, w jaki dociera do nas jego aromat. Jeśli wybieramy filiżankę o klasycznym, rozszerzającym się ku górze kształcie, zwiększamy powierzchnię kontaktu kawy z powietrzem, a w konsekwencji przyspieszamy proces oksydacji. Przysłuży się to szczególnie kawom o owocowym profilu sensorycznym, charakteryzującym się wyraźną kwasowością. Z drugiej strony, używając naczynia zwężającego się ku górze, spowalniamy proces utleniania. Jest to korzystne dla kaw o nieco bardziej tradycyjnym smaku – orzechów czy czekolady. Różne kształty filiżanek i szklanek nie tylko wpływają na to, jak kawa smakuje, ale także na to, jak się prezentuje.

Trzy kawy w szklanych naczyniach (fot. Martyna Cybuch)

Warstwy i szkło

Każdą kawę mleczną można przygotować na dwa sposoby: wlewając spienione mleko do espresso albo wlewając espresso do spienionego wcześniej mleka. Pierwszy pozwala na wykonanie latte art, czyli popularnych w kawiarniach rysunków na kawie. Drugi natomiast jest świetną metodą przygotowania kawy w domu, nie wymaga bowiem dużych umiejętności ani doświadczenia. Taka kawa doskonale prezentuje się w wysokich szklankach lub przezroczystych filiżankach z podwójnym dnem, gdy wyraźnie widać jej warstwy. Sekretem jest spienienie mleka i zostawienie go na chwilę, by płynna część oddzieliła się od piany. Espresso należy wlewać powoli, żeby nie zmieszało się z dolną warstwą mleka.

Kawy podane w polskiej ceramice (fot. Martyna Cybuch)

Polska ceramika

Kawa podana w pięknej lokalnej ceramice zdaje się wołać: jestem piękna! Espresso, cappuccino czy kawa przelewowa będą znakomicie wyglądać w filiżankach, kubkach i czarkach wyprodukowanych z pasją przez polskie pracownie ceramiczne. Warto śledzić małe, niezależne pracownie, żeby znaleźć swój nowy ulubiony kubek. W takiej oryginalnej ceramice każda kawa będzie wyglądać i smakować lepiej.

Latte z płatkami róży to specjalność STOR Cafe (fot. Martyna Cybuch)

Udekoruj piankę

Biała mleczna pianka wygląda jak czyste płótno. Wyłącznie od naszej inwencji twórczej zależy, co się na niej znajdzie. Możemy wykorzystać składniki służące wyłącznie do dekoracji, jak choćby płatki róży, ale także wszelkiego rodzaju dodatki, które wpłyną na smak kawy, jak cynamon (w lasce lub mielony) czy inne korzenne przyprawy, kakao, wanilię, a także różne posypki i polewy. Ozdobiona w ten sposób kawa nabierze charakteru i będzie prezentować się znacznie ciekawiej, niż gdyby zostawić ją bez dekoracji.

Espresso nalewane w szklanki ze spienionym mlekiem (fot. Martyna Cybuch)

Uchwycić ruch

Wszystkie podane wyżej wskazówki przydadzą się szczególnie, jeśli chcemy pochwalić się kawą i uwiecznić ją na zdjęciach. Podczas sesji fotograficznej warto wykorzystać jeszcze jeden aspekt przyrządzania kawy – sam proces parzenia. Możliwość pokazania sposobu, w jaki szykuje się kawę, sprzętu, którego się w tym celu używa, i ruchu towarzyszącego procesowi jest wyjątkowo atrakcyjna. Zdjęcia, które uwieczniają dynamikę przygotowywania kawy, przełamują skutecznie statyczność gotowych kaw. W ten sposób można pokazać wiele rzeczy: parzące się espresso, kawę, która pojawia się między warstwami mleka, czy wykonanie latte art.

Dziękujemy kawiarni STOR przy ulicy Brackiej 18 za użyczenie przestrzeni na sesję zdjęciową.

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka