Kukbuk
Kukbuk
Upieczone maślane ciasteczka z fusami po kawie (fot. Zuza Rożek)

Shortbread z fusami po kawie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
masło
125 g
brązowy cukier
55 g
wysuszone fusy po kawie
40 g
mąka pszenna
180 g
cukier puder
2 łyżeczki

krok 1

W misce ubijamy masło i cukier, aż powstanie gładka masa.

krok 2

Dodajemy fusy po kawie i mąkę. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej pasty. Rozkładamy ją na czystym blacie posypanym mąką i delikatnie rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów.

krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Rozwałkowaną pastę kroimy w kwadraty, a potem przekładamy na blachę z piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

krok 4

Kwadraty pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut lub do momentu, aż nabiorą ciemniejszego brązowego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia.

 

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk