Kukbuk
Kukbuk
Napar imbirowy z kurkumą (fot. Maciek Niemojewski)

Napar imbirowy z kurkumą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
korzeń kurkumy
1 cm
korzeń imbiru
2 cm
gorąca woda
½ szklanki + 1 szklanka
miód
1 łyżeczka
cytryna
2 plastry
pieprz cayenne
szczypta

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Korzenie kurkumy i imbiru obieramy łyżeczką. Wrzucamy je do blendera kielichowego, dodajemy ½ szklanki wody i blendujemy. Odcedzamy płyn przez sitko i przelewamy do szklanki.

krok 2

Dodajemy miód i mieszamy. Dopełniamy gorącą wodą (ale nie wrzątkiem). Dodajemy cytrynę i pieprz cayenne. Mieszamy i przykrywamy szklankę talerzykiem na mniej więcej 2 minuty, by zatrzymać w środku wydobywające się z parą olejki eteryczne.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk