Wegetariańskie pho
- bulion warzywny
- 900 ml
- korzeń imbiru
- 1 cm
- anyż gwiazdkowy
- 1 sztuka
- pieczarki
- 6 sztuk
- świeże chili
- 4 plasterki
- kolendra
- ½ pęczka
- sos sojowy
- 4 łyżki
- olej sezamowy
- 4 łyżki
- makaron ryżowy
- 100 g
- marchew
- 1 sztuka
- tofu
- 200 g
- miód
- 3 łyżki
- sos sojowy
- 3 łyżki
Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Bulion wlewamy do garnka, dodajemy starty korzeń imbiru, anyż, pieczarki, chili i odcięte łodygi kolendry (listki zachowujemy). Gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym.
krok 2
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, by zmiękł. Marchew kroimy w cienkie paseczki. Tofu kroimy w słupki, mieszamy z miodem i sosem sojowym. Rozgrzewamy suchą patelnię, wrzucamy na nią doprawione tofu i smażymy, aż oblepi je ciemna glazura.
krok 3
Do misek nakładamy odcedzony makaron, dodajemy paski marchewki i liście kolendry. Zalewamy gorącym bulionem z grzybami, dokładamy tofu i podajemy.
TIP 1
Zupa w stylu pho opiera się na esencjonalnym bulionie, który można dowolnie uatrakcyjniać dodatkami. Poza podanymi powyżej możemy użyć sałaty, świeżego ogórka, sparzonych kiełków soi, mięty, rzodkiewki, szczypiorku, groszku cukrowego, mrożonego bobu i groszku, wszelkich grzybów i makaronów.
TIP 2
Przyrządzanie dań z resztek trwa krótko, bo część produktów mamy gotowych. To dodatkowy bonus.
Sprawdź podobne przepisy:
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna wiosna
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.