Tofu kung pao
czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
- 4 porcje:
- naturalne tofu
- 2 kostki
- cukinia
- 1 sztuka
- czerwona papryka
- pół sztuki
- zielona papryka
- pół sztuki
- cebula
- pół sztuki
- czosnek
- 4 ząbki
- świeży imbir
- 2-3 cm
- zielona cebulka
- 1 pęczek
- orzechy nerkowca (uprażone)
- 150 g
- skrobia ziemniaczana
- 4-5 łyżek
- olej rzepakowy
- 1 łyżka
- sos sojowy
- 1 łyżka
- syrop klonowy
- 1 łyżka
- sos:
- woda
- 100 ml
- sos sojowy
- 3 łyżki
- sos hoisin
- 2 łyżki
- ocet ryżowy
- 2 łyżki
- cukier trzcinowy
- 2 łyżki
- pieprz syczuański
- 1 łyżeczka
- dodatkowo:
- ryż jaśminowy
- olej do smażenia
- 3 łyżki
- olej sezamowy
- 2 łyżki