Kukbuk
Kukbuk

Tofu kung pao

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
4 porcje:
naturalne tofu
2 kostki
cukinia
1 sztuka
czerwona papryka
pół sztuki
zielona papryka
pół sztuki
cebula
pół sztuki
czosnek
4 ząbki
świeży imbir
2-3 cm
zielona cebulka
1 pęczek
orzechy nerkowca (uprażone)
150 g
skrobia ziemniaczana
4-5 łyżek
olej rzepakowy
1 łyżka
sos sojowy
1 łyżka
syrop klonowy
1 łyżka
sos:
woda
100 ml
sos sojowy
3 łyżki
sos hoisin
2 łyżki
ocet ryżowy
2 łyżki
cukier trzcinowy
2 łyżki
pieprz syczuański
1 łyżeczka
dodatkowo:
ryż jaśminowy
olej do smażenia
3 łyżki
olej sezamowy
2 łyżki

Przepis i zdjęcie: Konrad Budzyk

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy w kostki o boku długości 2–3 centymetrów. Do miseczki wlewamy olej, sos sojowy oraz syrop klonowy, dodajemy pokrojone tofu i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy, aby dokładnie oblepiła kosteczki.

Krok 2

Tofu rozkładamy na blasze. Pieczemy 20–25 minut. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę kroimy na plasterki. Zieloną cebulkę myjemy i siekamy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 2–3 minuty. Dodajemy czosnek, imbir, paprykę oraz cukinię i smażymy kolejne 5 minut.

Krok 3

Gdy tofu się piecze, a warzywa smażą, przygotowujemy sos: wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do smażących się warzyw, dodajemy orzechy nerkowca, upieczone tofu oraz posiekaną zieloną cebulkę. Mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze 5 minut. Gotowe danie polewamy olejem sezamowym. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Przepis pochodzi z książki Konrada Budzyka "Totalnie tofu".

Wypróbuj też inne wegańskie dania:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk