Kukbuk
Kukbuk

Tacos z pieczonymi batatami i chrupiącymi chipsami Lay’s Oven Baked o smaku grillowanej papryki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
2 porcje:
obrany batat
2 sztuki
czerwona papryka
2 sztuki
oliwa
2 łyżki
wędzona papryka
1 łyżeczka
miękki kozi ser
150 g
jogurt naturalny
1-2 łyżki
sok z połowy limonki
chipsy Lay’s Oven Baked o smaku grillowanej papryki
1 opakowanie
mała pszenna tortilla
6 sztuk
marynowana czerwona cebula
wg uznania
sól i pieprz
świeża kolendra do dekoracji

Materiał powstał we współpracy z marką Lay's.


Przepis: Jakub Wróblewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

Krok 1

Bataty i paprykę kroimy, mieszamy z oliwą, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut, aż będą miękkie i lekko przypieczone. W tym czasie przygotowujemy kremowy serek. Łączymy kozi ser z jogurtem naturalnym i sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby uzyskać gładką konsystencję.

Krok 2

Rozkruszamy chipsy Lay’s Oven Baked, aby stworzyć chrupiącą posypkę. Tortille podgrzewamy na gorącej patelni, aż się zarumienią z obu stron. Na każdej tortilli rozsmarowujemy krem z koziego sera, nakładamy porcję pieczonych warzyw i marynowanej cebuli. Posypujemy chipsami i dekorujemy świeżą kolendrą. Składamy tacosy i podajemy od razu, aby tortille i chipsy zachowały chrupkość.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk