Kukbuk
Kukbuk
Przepis – tacos z quelites, pomysł na tacos, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Tacos z quelites

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
frijoles refritos:
cebula
2 sztuki
czerwona fasola w puszce
800 g
olej
70 ml
mielony kumin
1 łyżka
mielona wędzona słodka papryka
1 łyżeczka
oregano
2 łyżeczki
sos sojowy
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
quelites:
różne liście
3 garście
czosnek
2 ząbki
cebula
½ sztuki
olej
4 łyżki
sól
do smaku
tacos:
tortilla kukurydziana
10 sztuk
ser biały à la queso fresco
3 łyżki
rzodkiewka pokrojona w plasterki
3 łyżki
liście kolendry
3 łyżki
czerwona cebula marynowana
3 łyżki
salsa mayo-chipotle
do podania

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy frijoles refritos: cebulę kroimy w kostkę, fasolę odcedzamy, olej rozgrzewamy w garnku. Smażymy na nim cebulę, dodajemy fasolę i tłuczkiem do ziemniaków ugniatamy na purée (nie musi być gładkie). Wciąż smażąc i mieszając, dodajemy przyprawy. Jeśli jest suche, podlewamy wodą.

krok 2

Mieszankę liści płuczemy, osuszamy i grubo kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim czosnek i cebulę, dodajemy liście i smażymy razem, solimy. Gdy liście zwilgotnieją, zdejmujemy patelnię z ognia.

krok 3

Tortille podgrzewamy na suchej patelni, na każdą nakładamy ciepłą fasolę i trochę uduszonych liści z patelni. Dekorujemy serem, plasterkami rzodkiewki, liśćmi kolendry, marynowaną cebuląsalsą.

TIP 1

Meksykański queso fresco nie ma idealnego odpowiednika w Polsce, podobnie jak nasz twaróg, który może mieć odmienny charakter ze względu na miejsce, gdzie powstaje. Queso fresco jest zazwyczaj słonawy i grudkowaty. Jako najlepsze odpowiedniki wskazuje się fetę, niezbyt kwaśny twaróg, a z naszych serów targowych – Wschodni Kozak z Koziej Polany albo Ser Świeży Naturalny z Mlecznej Drogi.

TIP 2

W mieście Oaxaca raz do roku organizowane jest Święto Rzodkiewki, podczas którego traktuje się ją jako materiał rzeźbiarski. Lokalni artyści tworzą całe instalacje, wykorzystując korzenie i liście warzywa.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wiosna.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk