Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pieczonego kurczka w sosie słodkow-ostrym z batatami i marchewką (fot. Maciek Niemojewski)

Słodko-ostry kurczak z batatami i marchewką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Marynata:
mirin (wino ryżowe)
5 łyżek
sos sojowy
5 łyżek
olej roślinny
5 łyżek
ocet ryżowy
3 łyżki
pasta gochujang
2 łyżki
woda
3 łyżki
Do pieczenia:
pierś kurczaka
1 sztuka
marchewka
2 sztuki
batat
2 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Do podania:
dymka
1 sztuka

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Do gotowej mieszanki wkładamy całą pierś kurczaka i pokrojone na półksiężyce marchewki.

krok 2

Bataty kroimy na plastry, a następnie wykładamy nimi naczynie żaroodporne, w którym będziemy zapiekać danie. Lekko solimy i pieprzymy słodkie ziemniaki, i kładziemy na nie zamarynowane mięso i marchewkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 30 minut.

krok 3

Po upieczeniu dajemy mięsu jeszcze 10 minut, by odpoczęło. Później kroimy kurczaka na plastry. Podajemy z upieczonymi warzywami, posypujemy posiekaną dymką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk