Kukbuk
Kukbuk
Szybkie przepisy na długi weekend – surf and turf na patelni (fot. Paulina Czyżewska)

Surf and turf na patelni

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
miękkie chorizo
200 g
natka pietruszki
3 łyżki
oliwa
50 ml
małe ziemniaki
500 g
krewetki
200 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Chorizo kroimy na grube plasterki, a natkę pietruszki siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią chorizo i smażymy, aż wytopi się z niego tłuszcz, a kiełbasa się lekko zarumieni. Dodajemy ziemniaki i chwilę podgrzewamy je na patelni. Kiedy się zarumienią, zwiększamy ogień i dodajemy wyjęte wcześniej z oliwy krewetki. Mieszamy. Smażymy do momentu, aż krewetki się zwiną i będą zaróżowione. Dodajemy natkę pietruszki i – według uznania – przyprawiamy solą i pieprzem. Potrawę serwujemy na gorąco od razu po przygotowaniu.  

TIP 1

Doskonałymi dodatkami do surf and turf są między innymi zielona sałata z sosem winegret, liście szpinaku z patelni z chili i czosnkiem, rukola z oliwą, cytryną i parmezanem, korniszony, oliwki czy ostre papryczki w zalewie.   

TIP 2

Krewetki bardzo rzadko docierają na polski rynek świeże – w większości są mrożone. Gotowe do spożycia różowe krewetki, które można spotkać w sklepach, są zwykle rozmrożone i poddane wcześniej obróbce cieplnej. Ich ponowne gotowanie spowoduje, że zrobią się twarde. Warto kupować krewetki, które są surowe i szare. Ważne jest także, by po rozmrożeniu gotować je krótko, gdyż mają bardzo delikatne mięso.  

TIP 3

Chorizo – paprykowa kiełbasa z Hiszpanii – występuje w wielu wersjach. Do gotowania najlepiej nadają się miękkie kiełbaski, które podczas smażenia stają się rumiane i delikatnie chrupiące.  

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk