Kukbuk
Kukbuk

Sosy do frytek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
PASTA Z AWOKADO:
awokado
1 sztuka
czerwona cebula
pół sztuki
sok z połowy limonki
sól
SALSA Z PIECZONYCH POMIDORÓW:
pomidor
6 sztuk
czosnek
pół ząbka
kolendra
pół pęczka
sól
pieprz
KECZUP BANANOWY Z MANGO:
banan
2 sztuki
pulpa mango
200 g
woda
150 ml
kurkuma
1 łyżeczka
chili
1 sztuka
ocet ryżowy
cukier
sól
DOMOWE SOSY MAJONEZOWE:
jajko
1 sztuka
musztarda dijon
1 łyżka
ocet winny biały
1 łyżka
olej rzepakowy
300 ml
sól
dodatki smakowe:
tajska pasta chili
sos z wędzonej papryki
biała pasta miso
sos hoisin
przyprawa curry z kozieradką i kurkumą w składzie

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow studio

Pasta z awokado

Awokado obieramy i dokładnie rozgniatamy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i sok z limonki. Doprawiamy solą.

Salsa z pieczonych pomidorów

Pomidory układamy na blasze i pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut. Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy. Przelewamy do rondelka, redukujemy przez kilka minut na średnim ogniu, odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego sosu dodajemy posiekane czosnek i kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Keczup bananowy z mango

Banany obieramy i dokładnie miksujemy z pulpą mango. Dolewamy wodę, dodajemy kurkumę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i cukrem, posiekanym chili oraz octem – keczup powinien mieć wyrazisty, słodko-słono-kwaśny smak. Jeśli jest zbyt rzadki, gotujemy go jeszcze kilka minut.

Domowe sosy majonezowe

Jajko wbijamy do miski. Dodajemy musztardę i ocet, po czym dokładnie miksujemy. Nadal miksując, wlewamy małą strużką oleju. Doprawiamy solą. Jeśli majonez będzie zbyt gęsty, dodajemy łyżkę wody i jeszcze raz mieszamy. By przygotować sos, majonez mieszamy z jednym wybranym dodatkiem. Uzyskamy wówczas odpowiednio srirachę, chipotle, miso, hoisin lub remuladę.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk