Kukbuk
Kukbuk
Najlepsze przepisy na sałatki. Sałatka z wiosennej zieleniny z wędzonym pstrągiem (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z marcowej zieleniny z wędzonym pstrągiem, jajkiem i chrzanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Sos:
słoik greckiego jogurtu
200 ml
chrzan ze słoika
2 łyżki
musztarda diżońska
1 łyżka
sok
z ½ cytryny
posiekany szczypiorek
1 łyżka
świeżo mielony czarny pieprz
½ łyżeczki
sól
do smaku
Sałatka:
jajko „zerówka”
4 sztuki
liście zimnolubnej młodej zieleniny
4 garście
filet z wędzonego pstrąga
200 g

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

krok 1

Wszystkie składniki sosu (kilka ziaren pieprzu zachowujemy do dekoracji) miksujemy lub dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą.

krok 2

Jajka gotujemy na miękko i studzimy. Sałatę myjemy, osuszamy, a jeśli liście są duże, rwiemy je na kawałki. Mieszamy.

krok 3

Filet z pstrąga dokładnie oczyszczamy z ości i dzielimy na kawałki. Sałatę układamy na 4 talerzach. Na każdym z nich kładziemy kilka kawałków ryby. Jajka obieramy, przecinamy na pół i kładziemy na sałacie. Łączymy z sosem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

TIP

W tej sałatce sprawdzą się najlepiej liście szpinaku, rukola, rukiew, roszponka, nać pietruszki, kolendra czy siewki sałat.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesna wiosna.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk