Sałatka z marcowej zieleniny z wędzonym pstrągiem, jajkiem i chrzanem
- Sos:
- słoik greckiego jogurtu
- 200 ml
- chrzan ze słoika
- 2 łyżki
- musztarda diżońska
- 1 łyżka
- sok
- z ½ cytryny
- posiekany szczypiorek
- 1 łyżka
- świeżo mielony czarny pieprz
- ½ łyżeczki
- sól
- do smaku
- Sałatka:
- jajko „zerówka”
- 4 sztuki
- liście zimnolubnej młodej zieleniny
- 4 garście
- filet z wędzonego pstrąga
- 200 g
Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk
krok 1
Wszystkie składniki sosu (kilka ziaren pieprzu zachowujemy do dekoracji) miksujemy lub dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą.
krok 2
Jajka gotujemy na miękko i studzimy. Sałatę myjemy, osuszamy, a jeśli liście są duże, rwiemy je na kawałki. Mieszamy.
krok 3
Filet z pstrąga dokładnie oczyszczamy z ości i dzielimy na kawałki. Sałatę układamy na 4 talerzach. Na każdym z nich kładziemy kilka kawałków ryby. Jajka obieramy, przecinamy na pół i kładziemy na sałacie. Łączymy z sosem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
TIP
W tej sałatce sprawdzą się najlepiej liście szpinaku, rukola, rukiew, roszponka, nać pietruszki, kolendra czy siewki sałat.
Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesna wiosna.
Więcej podobnych przepisów:
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna wiosna
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.