Kukbuk
Kukbuk

Sałatka fattoush z granatem i chipsami Lay’s Oven Baked o smaku ostrej papryki z makiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
2 porcje:
sałata rzymska
1 sztuka
pomidor
2 sztuki
ogórek
1 sztuka
rzodkiewka
10 sztuk
granat
1/4 sztuki
szczypiorek
pół pęczka
natka pietruszki
pół pęczka
chipsy Lay’s Oven Baked o smaku ostrej papryki i maku
1 opakowanie
oliwa
3 łyżki
sok z połowy cytryny
czosnek
1 ząbek
sumak
1/3 łyżeczki
melasa lub miód
1 łyżka
posiekana mięta
1 łyżka + kilka listków do dekoracji

Materiał powstał we współpracy z marką Lay's.


Przepis: Jakub Wróblewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

Krok 1

W małej miseczce łączymy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sumak, melasę (lub miód), posiekaną miętę, sól i pieprz – mieszamy do momentu, aż dressing będzie jednolity.

Krok 2

Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki, pomidory i ogórka w kostkę, a rzodkiewki w ćwiartki. Umieszczamy przygotowane warzywa w dużej misce. Dodajemy pestki granatu, posiekane szczypiorek i natkę pietruszki. Polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem, dodajemy opcjonalnie garść chipsów Lays Oven Baked i delikatnie mieszamy. Sałatkę nakładamy na talerze, dekorujemy kilkoma chipsami Lays Oven Baked i posypujemy listkami mięty.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk