Kukbuk
Kukbuk
Prosty i szybki przepis na sałatę Cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami i ciabattą (fot. Radek Polak)

Sałatka Cezar

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Sałatka:
kurczak zagrodowy
pierś
olej roślinny
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
sałata rzymska
1 sztuka
ciabatta
1 sztuka
oliwa
do natłuszczenia + 2 łyżki
czosnek
1 ząbek
pomidorki koktajlowe
garść
parmezan
50 g płatków
Dressing:
anchois
2 fileciki
jogurt grecki
100 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
sok z cytryny
z ½ sztuki

Przepis i przygotowanie: Bartek Polak


Zdjęcie: Radek Polak


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Kurczaka obsmażamy – po 3 minuty z każdej strony – na oleju na dobrze rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej). Obsypujemy solą i pieprzem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po wystudzeniu kroimy w grubsze paski. Sałatę myjemy – liście możemy porwać na połówki, ćwiartki lub zostawić w całości.

krok 2

Kromki ciabatty zwilżamy oliwą i pieczemy na złoty kolor. Gorące kromki smarujemy ząbkiem czosnku. Łączymy wszystkie składniki sałatki, dodajemy pomidorki, parmezan i 2 łyżki oliwy.

krok 3

Anchois rozcieramy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dressingiem polewamy sałatkę.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów na sałatę:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk