Kukbuk
Kukbuk

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
25 sztuk:
ciasto:
mąka pszenna
250 g
ciepła woda
140 ml
sól
pół łyżeczki
olej
1 łyżeczka
Farsz:
soczewica
150 g
woda
400 g
suszone pomidory
100 g
olej z pomidorów
3 łyżki
cebula
1 sztuka
czosnek
4 ząbki
sól
1 łyżeczka
ostra papryka
pół łyżeczki
pieprz do smaku

Przepis i zdjęcie: Julia Migdalska

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą, ciepłą wodą i oliwą. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto stanie się przyjemnie elastyczne. Gdy będzie odpoczywać pod ściereczką, przygotowujemy farsz.

Krok 2

Gotujemy soczewicę według instrukcji na opakowaniu i rozgniatamy ją delikatnie widelcem. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem, dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i przekładamy do miski. Mieszamy z soczewicą i posiekaną natką pietruszki, a całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy dokładnie brzegi w ulubiony sposób i gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk