Kukbuk
Kukbuk
Z kuchni The Cool Cat – Przepis na Philly Cheesesteak (fot. Maciej Niemojewski)

Philly cheesesteak

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Marynowany udziec wołowy:
udziec wołowy
150-200 g
sos sojowy
50 ml
musztarda
20 g
shio koji
5 ml
czosnek
2 ząbki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Sos serowy:
cheetos serowe
1 paczka
mleko
400-450 ml
ser mimolette
½ kg
gochugaru
15 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
sriracha
opcjonalnie 1 łyżka
Do podania:
bułka maślana
1 sztuka
masło
do smarowania
ser cheddar
50-70 g
papryczka padrón
4 sztuki

Przepis i przygotowanie: Jakub Kaftan Kaftański i Tomek Mucha / The Cool Cat, Marcin Kuc / Jaja w kuchni


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Udziec wołowy kroimy w cienkie paski. W misce rozrabiamy sos sojowy z musztardą i shio koji. Czosnek kroimy w cienkie plastry i dodajemy do marynaty. Doprawiamy ją solą i pieprzem. W mieszance marynujemy mięso – przynajmniej przez 2-3 godziny.

krok 2

Robimy sos serowy. Blendujemy cheetos na puder. W garnku zagotowujemy mleko – do temperatury 80 stopni. Wrzucamy partiami ser mimolette, mieszając, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu. Dodajemy puder z cheetos, gochugaru, sól, pieprz i ewentualnie srirachę.

krok 3

Bułkę smarujemy masłem z obu stron – także na zewnątrz – a następnie grillujemy. Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy udziec wołowy i obsmażamy go przez maksymalnie 3 minuty. Na patelnię zdjętą z ognia wrzucamy ser i mieszamy. Na drugiej patelni grillujemy papryczki padrón. Mięso wkładamy do podgrzanej wcześniej bułki, na wierzch wykładamy łyżkę sosu serowego. Podajemy z papryczkami padrón.

Materiał powstał we wspólpracy z restauracją The Cool Cat, więcej przepisów znajdziecie tutaj >>

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk