Philly cheesesteak
- Marynowany udziec wołowy:
- udziec wołowy
- 150-200 g
- sos sojowy
- 50 ml
- musztarda
- 20 g
- shio koji
- 5 ml
- czosnek
- 2 ząbki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- Sos serowy:
- cheetos serowe
- 1 paczka
- mleko
- 400-450 ml
- ser mimolette
- ½ kg
- gochugaru
- 15 g
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- sriracha
- opcjonalnie 1 łyżka
- Do podania:
- bułka maślana
- 1 sztuka
- masło
- do smarowania
- ser cheddar
- 50-70 g
- papryczka padrón
- 4 sztuki
Przepis i przygotowanie: Jakub Kaftan Kaftański i Tomek Mucha / The Cool Cat, Marcin Kuc / Jaja w kuchni
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Udziec wołowy kroimy w cienkie paski. W misce rozrabiamy sos sojowy z musztardą i shio koji. Czosnek kroimy w cienkie plastry i dodajemy do marynaty. Doprawiamy ją solą i pieprzem. W mieszance marynujemy mięso – przynajmniej przez 2-3 godziny.
krok 2
Robimy sos serowy. Blendujemy cheetos na puder. W garnku zagotowujemy mleko – do temperatury 80 stopni. Wrzucamy partiami ser mimolette, mieszając, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu. Dodajemy puder z cheetos, gochugaru, sól, pieprz i ewentualnie srirachę.
krok 3
Bułkę smarujemy masłem z obu stron – także na zewnątrz – a następnie grillujemy. Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy udziec wołowy i obsmażamy go przez maksymalnie 3 minuty. Na patelnię zdjętą z ognia wrzucamy ser i mieszamy. Na drugiej patelni grillujemy papryczki padrón. Mięso wkładamy do podgrzanej wcześniej bułki, na wierzch wykładamy łyżkę sosu serowego. Podajemy z papryczkami padrón.
Materiał powstał we wspólpracy z restauracją The Cool Cat, więcej przepisów znajdziecie tutaj >>
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: The Cool Cat
Od początku działalności w menu tej restauracji królują potrawy pełne kolorów i nieoczywistych, kreatywnych połączeń smakowych. Poznajcie The Cool Cat od kuchni i sprawdźcie, jak przyrządzić dania ze specjalnej letniej karty!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Bibenda
Od ponad siedmiu lat zachwyca nieoczywistymi smakami, lokalnymi składnikami najwyższej jakości i bezpretensjonalną atmosferą. Bibenda to nieodłączna część kulinarnej tkanki Warszawy. Sprawdźcie, jak przygotować dania z jej menu!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Peaches Gastro Girls
Gotowanie dań wegańskich wymaga szczególnej kreatywności. Monice i Klaudii jej nie brakuje, czego dowodzi menu Peaches Gastro Girls. Poznajcie flagowe dania tej restauracji i dowiedzcie się, jak zrobić je we własnej kuchni!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: The Cool Cat
Od początku działalności w menu tej restauracji królują potrawy pełne kolorów i nieoczywistych, kreatywnych połączeń smakowych. Poznajcie The Cool Cat od kuchni i sprawdźcie, jak przyrządzić dania ze specjalnej letniej karty!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Bibenda
Od ponad siedmiu lat zachwyca nieoczywistymi smakami, lokalnymi składnikami najwyższej jakości i bezpretensjonalną atmosferą. Bibenda to nieodłączna część kulinarnej tkanki Warszawy. Sprawdźcie, jak przygotować dania z jej menu!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Peaches Gastro Girls
Gotowanie dań wegańskich wymaga szczególnej kreatywności. Monice i Klaudii jej nie brakuje, czego dowodzi menu Peaches Gastro Girls. Poznajcie flagowe dania tej restauracji i dowiedzcie się, jak zrobić je we własnej kuchni!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Farma Bii
Farma Bii to nie tylko piękny, butikowy pensjonat, ale również szkoła gotowania i restauracja, w której królują kolory, sezonowe składniki i nieoczywiste połączenia. Poznajcie ją od kuchni i dowiedzcie się, jak przyrządzić serwowane tam letnie dania.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Joel Sharing Concept
Otworzyła się w lutym, mimo pandemii, i od razu przyciągnęła uwagę amatorów kuchni Bliskiego Wschodu. Joel Sharing Concept to smak i klimat Izraela, które prosto z Tel Awiwu przywieźli właściciele restauracji Piotr Klimczak i Kuba Ciołkowski.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Warmut
Inspirowany barami przekąskowymi stołeczny Warmut, już od 2018 roku kusi warszawskich klientów połączeniem ziołowego aromatu wermutu z autorską kuchnią, serwowaną w ciekawie zaprojektowanym wnętrzu.