Kukbuk
Kukbuk

Nuggetsy z tofu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina marynowania
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
4 porcje:
tofu naturalne w ulubionej marynacie
2 sztuki
płatki kukurydziane
100 g
mąka pszenna
50 g
napój roślinny
100 ml
suszona cebula
1/4 łyżki
wędzona papryka
1/4 łyżeczki
granulowany czosnek
1/4 łyżeczki
sól
szczypta
pieprz
szczypta
olej do smażenia

Przepis i zdjęcie: Konrad Budzyk

Krok 1

Tofu kroimy w kostki lub rękoma rwiemy na kawałki, wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 30–60 minut.

Krok 2

W osobnej miseczce mieszamy napój roślinny z mąką pszenną i przyprawami. Otrzymamy masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Kostki tofu wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w cieście, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej. Panierowane kąski smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe nuggetsy podajemy z ulubionymi sosami (np. wegańskim majonezem i sosem bbq).

Przepis pochodzi z książki Konrada Budzyka "Totalnie tofu".

Wypróbuj też inne wegańskie dania:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk