Kukbuk
Kukbuk

Malinowo-różany sernik z nerkowców

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina chłodzenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
Tortownica 15 cm:
spód:
sezam
25 g
orzechy włoskie
90 g
ekspandowany amarantus
2 łyżki
olej kokosowy
2 łyżki
daktyle (namoczone i zmiksowane)
20 sztuk
kakao
1 łyżka
olej sezamowy
kilka kropli
masa malinowo-różana:
mleczko kokosowe
1 puszka
agar
1 łyżeczka
maliny
110 g
woda różana
3 łyżki
olej kokosowy
2,5 łyżki
syrop z agawy
5-6 łyżek
nerkowce (namaczane przez kilka godzin)
150 g
Do dekoracji:
prażone płatki migdałów
maliny
płatki róży
kruszone kakao
sezam

Przepis: Anna Wojdyła


Stylizacja i zdjęcie: : Kaszamanna Studio

Krok 1

Sezam i orzechy prażymy na suchej patelni, blendujemy i przesypujemy do miski. Dodajemy amarantus, olej kokosowy, pulpę daktylową, kakao i olej sezamowy, mieszamy. Masą wylepiamy tortownicę (tylko dno, bez boków), wstawiamy do lodówki.

Krok 2

Mleczko kokosowe i agar stawiamy na wolnym ogniu, mieszamy, aż zabulgocze. Zestawiamy z ognia, dodajemy maliny, wodę różaną, olej kokosowy, syrop z agawy i nerkowce. Blendujemy na gładką masę (w razie potrzeby dolewamy syropu; możemy go zastąpić ksylitolem). Przelewamy do formy, na przygotowany spód. Odstawiamy na godzinę. Dekorujemy.

Więcej przepisów z malinami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk