Jagodzianki
- Ciasto:
- jajka
- 7 sztuk
- mąka
- 480 g
- cukier
- 90 g
- sól
- 10 g
- świeze drożdże
- 20 g
- zimne masło
- 240 g
- zimne mleko
- 50 ml
- Kruszonka:
- mąka
- 200 g
- masło
- 100 g
- cukier brązowy
- 120 g
- cukier
- 120 g
- sól
- 5 g
- Jagodowe nadzienie:
- jagody
- 1 kg
- cukier kryształ infuzowany laską wanilii
- 100 g
- mąka ziemniaczana
- 50 g
Przepis i przygotowanie: Kaja Kręglicka
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Ceramika: 1210c
krok 1
Odkładamy 1 jajko na później, do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem. Pozostałe jajka, mąkę, cukier, sól i drożdże wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie lśnić (ręcznie ok. 30 min, mikserem stojącym z hakiem ok. 10 min). Partiami dodajemy pokrojone w kostkę masło. Gdy masło całkowicie połączy się z ciastem, dodajemy mleko. Gładkie, lejące ciasto zostawiamy najlepiej na całą noc (lub dłużej) w lodówce.
krok 2
Mąkę, masło, cukier biały i brązowy oraz sól ucieramy na piasek i odstawiamy do lodówki.
krok 3
Jagody obtaczamy w cukrze i mące ziemniaczanej. Gotowe, zimne ciasto drożdżowe podsypujemy mąką i wałkujemy cienko. Wycinamy krążki o wadze około 80 g. Faszerujemy krążki ciasta dwiema łyżkami jagódi zamykamy jak pierogi. Brzegi zawijamy pod spód. Jagodzianki w odstępach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
krok 4
W misce roztrzepujemy jajko i smarujemy jagodzianki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 175 stopniach do momentu, aż będą rumiane i błyszczące.
Jagodzianki - przepis na bułeczki
Jagodzianki robimy zgodnie z klasycznym przepisem - z ciasta drożdżowego. Tego typu ciasta wymaga nieco siły, ponieważ trzeba dokładnie i długo je wyrabiać. Na szczęście z pomocą może przyjść nam robot kuchenny - przy pomocy specjalnego haka wyrobi ciasta w kilkanaście minut. Ważne, żeby było ono lśniące i gładkie.
Do tych bułeczek używamy jagód, choć ten przepis można też z powodzeniem wykorzystać do przygotowania malinianek lub morelanek. Warto go zrobić, bo jest prosty i pyszny!
Jagodzianki - przepis jak z cukierni
Jak urozmaicić jagodzianki? Do środka możemy dodać masę serową lub budyniową, a nawet - po upieczeniu - bitą śmietaną. Dzięki temu bułeczki będą jeszcze smaczniejsze. Śmiało eksperymentujmy też z kruszonką. Doskonale pasuje do jagodzianek np. cynamon czy kardamon. Niewielki dodatek tych przypraw może zupełnie zmienić charakter bułeczek.
Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: letnie owoce.
Więcej podobnych przepisów:
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna wiosna
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.