Kukbuk
Kukbuk

Gulasz z indyka z grzybami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mięso z uda indyczego
1 kg
masło
50 g
cebula
200 g
kilka świeżych grzybów leśnych lub garść suszonych (przed namoczeniem)
czosnek
4 ząbki
sproszkowane ziarna jałowca
1 łyżeczka
czarny pieprz
pół łyżeczki
papryka wędzona
2 łyżeczki
bulion
500 ml
sól morska
2 łyżeczki
liść laurowy
2-3 sztuki
ziele angielskie
kilka sztuk
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
ogórek kiszony lub konserwowy
3 sztuki
mąka pszenna lub ziemniaczana
2-3 łyżki

#Fundusze Promocji


Przepis: Tomasz Czajkowski


Stylizacja: Magdalena Kaniuk-Olszewska


Zdjęcie: Piotr Janiszewski

Krok 1

Mięso z uda indyczego kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło (może być klarowane) i obsmażamy na nim mięso. Zdejmujemy je z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną w grubą kostkę lub w piórka cebulę i pokrojone grzyby (suszone uprzednio namaczamy, odciskamy z nadmiaru wody).

Krok 2

Kiedy cebula nabierze złotego koloru, dodajemy pokrojony z grubsza czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy jałowiec, czarny pieprz i wędzoną paprykę i mieszamy, by gorący tłuszcz wydobył więcej aromatu z przypraw.

Krok 3

Mięso i zawartość patelni przekładamy do garnka (może być też kociołek) w którym będziemy dusić mięso. Dodajemy bulion (zostawiamy około 50 mililitrów do połączenia z mąką), sól (na początek ¾ podanej ilości, w razie konieczności dosalamy), liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, zmniejszamy moc i dusimy przez godzinę. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone.

Krok 4

Jeśli na tym etapie w garnku jest za dużo płynu, gotujemy jeszcze kilkanaście minut – bez pokrywki. Na koniec do pozostałego bulionu wsypujemy mąkę, mieszamy i wlewamy do gulaszu, ciągle mieszając. Próbujemy, czy nie trzeba doprawić – gulasz powinien być odpowiednio słony, pieprzny, dymny i lekko kwaskowy od ogórków kiszonych.

Krok 5

Podajemy na płaskim talerzu w towarzystwie chrupiących placków ziemniaczanych rosti, posypujemy natką pietruszki.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk