Kukbuk
Kukbuk

Gruszka gotowana w grzańcu z kremem mascarpone

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
gruszka
2 sztuki
białe półwytrawne wino
700 ml
miód
2 łyżki
cynamon
2-3 kawałki
anyż
3 gwiazdki
goździki
kilka sztuk
rozmaryn
1 gałązka
tymianek
2 gałązki
krem:
mascarpone
200 g
miód
1 łyżka
śmietana 30%
80 ml
mielony cynamon
1 łyżeczka
mielony kardamon
1 łyżeczka
dodatkowo:
masło
2 łyżki
sól
szczypta

Przepis i zdjęcie: Anna Dembska

Krok 1

Gruszki obieramy i przekładamy do garnka. Zalewamy winem, dodajemy miód, cynamon, anyż, goździki, rozmaryn i tymianek. Gotujemy 15-20 minut aż gruszki będą miękkie.

Krok 2

Przygotowujemy krem, mieszając mascarpone ze śmietanką, miodem, mielonym cynamonem i kardamonem.  Płyn po gotowaniu gruszek odcedzamy i redukujemy niemal do zera, a na końcu dodajemy masło i sól. Na talerz wykładamy krem, na to gruszki, całość polewamy płynem z gotowania owoców.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk